: Absolutna, całkowita bezawaryjność. Poza wymianą oleju również bezobsługowość (samochód ma łańcuch rozrządu, więc taka wymiana też odpada)
: Tylna wycieraczka się zacina - typowe podobno
: Nawiew chodzi na 0 albo na 4 - chyba sam mu trochę pomogłem
: Zgniła mi rura wydechowa po 12 latach eksplotacji! - chyba niezły wynik?
Na prawdę go lubię. Jest jak wierny pies. Zawsze tam jest gdy go potrzebujesz. Nie boisz się nim daleko pojechać, bo wiesz, że Cię nie zawiedzie. +40, -20st.: odpalasz i jedziesz. Wspaniały w korkach (automat!), w porządku na trasie. Do doskonałości brakuje mu porywającego stylu i osiągów. No ale te raczej nie idą w parze z niezawodnością. POLECAM!
Mimo automatycznej skrzyni nie jest słaby. Zawsze zapala. Nigdy nie piszczy nie stuka. Nie zużywa oleju ani niczego innego poza benzyną. Mam do niego pełne zaufanie!
AUTOMAT - ma bardzo fajnie długi 4-ty bieg zmniejszający spalanie. Niezawodna, ale bez nowoczesnego oprogramowania. Bardzo rzadko wymienia się olej = wymieniłem po kupnie na wszelki wypadek i nie będę musiał zmieniać aż do końca posiadania samochodu.
Miękko, komfortowo, dobrze na polskie drogi. Wolałbym lepsze trzymanie w zakrętach. Sztywna tylna belka w zawieszeniu potrafi troszkę przestawić samochód, ale jest to absolutnie niegroźne.
Duuużo lepsza niż w nowoczesnych samochodach. Okien jest dużo, bo nie ma wyszukanej stylistyki. Widać wszystko w każdym kierunku!
Wnętrze nie porywa stylistycznie, ale za to nie ma potrzeby czytania instrukcji, żeby wiedzieć gdzie co jest i do czego służy. Po złożeniu siedzień całkowicie płaska podłoga bagażnika. Siedzienia są OK.
Nie działa ani super szybko ani super cicho, ale działa zawsze.
Zaskoczyła mnie ilość miejsca na tylnych siedzeniach. Z przodu też oczywiście jest przestronnie. Duża powierzchnia szyb potęguje wrażnie przestrzeni. Praktyczny bagażnik o regularnych kształtach - dużo więcej się do niego mieści niż np. do Renault Megane 2005 (a na papierze na to nie wygląda)
Nie jest głośno... jak na samochód z tamtych lat. Niskie obroty na czwórce trochę pomagają.
Zużycie paliwa jak na auto z automatem jest bardzo przyzwoite. Ceny przeglądów, to tylko kwestia wymiany oleju i stwierdzenia, że znowu nic innego nie ma do naprawy/wymiany. Dla mnie to nowość bo z poprzednim moim samochodem zawsze było coś nie tak. Napraw praktycznie brak!
Napiszę tylko tyle: na same naprawy/serwisy/rutynowe przeglądy/utratę wartości poprzedniego samochodu wydałbym w ciągu roku pewnie więcej niż na zakup tego plus to wszystko co powyżej. W takich samochodach liczy się bezawaryjność, a ten mój tą cechę posiada. Dlatego go kupiłem i się nie zawiodłem nawet w 1%!
Tylna wycieraczka się zacina. Nawiew tylko na zero albo na full. To tyle.
Zgnił jeden odcinek rury wydechowej. Pękła gumowa osłona przy ośce z przodu i przegub szlag trafił. To tyle po 12latach i 150tys. km!!!
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 SR,SLX 90KM 66kW