Układ elektryczny
: Przepalanie żarówek świateł drogowych
Japończyk w każdym calu. Jedyne co trzeba przy nim robić to lać benzynę i jechać, pomimo iż samochód ma już 12 lat. Nic się nie psuje, a poszczególne elementy dożywają sędziwego wieku nie nękane poważnymi chorobami. Almera pierwszej generacji to samochód, który służy do niezawodnego przemieszczania się w nader komfortowych warunkach. Rzecz jasna 75km temperuje zapędy na polskich drogach - na autobahnie natomiast 160-170km/h bez poczucia, że zaraz wzbijemy się w powietrze.
75 koni sprawia, że to samochód raczej dla osób wierzących - wyprzedzanie tira zajmuje ze 3 zdrowaśki. Poza tym, \"na mieście\" wyjątkowo elastycznie szczególnie 3-ka i 4-ka. Silnik to okaz zdrowia pomimo 200k na liczniku (o ile nie był kiedyś dodatkowo podkręcony w znanym wszystkim kierunku). Przez 3 lata mojej eksploatacji nie wziął ni grama oleju, nic nie kapie, nie poci się, nie stęka. Oryginalny akumulator klynkł po 10 latach - ze starości.
Nie jest jakoś hiperprecyzyjna, ale wszystkie biegi wchodzą bez przeszkód.
Precyzyjny. Zawieszenie raczej miękkie, jednak to nie sportowiec i akurat to mi odpowiada.
Z tyłu mogłoby być lepiej.
Świetna. Wszystko co potrzebne pod ręką.
Klimatyzator radzi sobie sprawnie, oczywiście to nie automat, więc trudno ustawić optymalne nagrzewanie/chłodzenie.
Mam 195cm wzrostu i nie muszę odsuwać fotela do końca. Nad głową również spory zapas. Z tyłu masa miejsca (sprawdzałem jako pasażer), o wiele więcej niż innych kompaktach (golf IV, astra II).
Do 120km/h jest cichutko i przyjemnie.
Spalanie w granicach 8l. Nic się nie psuje, więc z cennikiem napraw jestem na bakier.
Doskonały! Pokażcie mi inny tak trwały samochód o takiej jakości wykonania za taką cenę. Nie ma sensu sprzedawać.
Stosunkowo często (kilka razy w roku) przepalają się żarówki świateł drogowych.
Ten samochód to kwintesencja 2 pojęć: \"Bezawaryjność\" i \"Japończyk\".
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 S,GX,LX 75KM 55kW