Ocena kierowcy - Nissan Almera I Hatchback

Nissan Almera I Hatchback 1.4 87KM 64kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : amortyzatory, spręzyny przednie
Karoseria : cieńka powłoka lakiernicza
Silnik dość ospały ale za to nie zawodny. Wyprzedzanie tylko przy dużym zapasie miejsca. Kultura pracy nie jest zła.
Małe problemy przy wrzucaniu pierwszego biegu, czasem haczy.
Tu mam mały problem, przy 120tys okazało się ze jedna z przednich sprężyn jest pęknięta. Po wymianie amorków przód i tył oraz sprężyn przód jest ok. Na naszych drogach słychać zawieszenie w kabinie.
Jak na hatchback to ok. Do tyłu nie mam problemów, grubość słupków z przodu nie przeszkadza.
Wszystko pod ręką i praktycznie intuicyjnie.
Tu mały minus, zaparowana przednia szyba trzeba dość długo czekać na jaki kol wiek rezultat. Przy około 140tyś wentylator nawiewu zaczął popiskiwać na pierwszym biegu. Padł też jeden z elektrycznych elementów uniemożliwiający użycie dmuchawy, tylko najwyższy bieg działał. Koszt naprawy ok.500zł.
Mam ponad 190cm i mieszcze się bez problemu chodz nie ma rewelacji.
Z tym nie jest najlepiej. Słychać zawieszanie, aerodynamika też nie jest rewelacja. Silnik przy około 3.5tyś już jest słyszalny w kabinie. Autko ma 10 latek wiec nie można też wymagać cudów.
Spalanie średnie okolo 6-7 litrów. koszty przeglądów mały 500-600zł duży 800zł (oczywiście nie w ASO). Dodatkowe koszty to wymiana amortyzatorów, sprężyn i tuleji okolo 2000zł (w ASO 4500zl:)
Nigdy nie zawiódł na trasie, przejechałem nim 50tyś. Wszystkie naprawy które były nie wpływały na problem przy jeździe.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 87KM 64kW [l/100km]

6,6