Ocena kierowcy - Nissan Almera Tino

adampolo@vp.pl, 15 lat temu
Silnik 2.2 dCi 136KM 100kW
Rok produkcji 2004
Nissan Almera Tino 2.2 dCi 136KM 100kW 2003-2006 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : pomimo sporej masy hamuje całkiem sprawnie
Silnik : wymiana przepływomierza
moim zdaniem całkiem udane auto pomimo morza plastików, chociaż są dobrze spasowane i nie trzeszczą.
posiadam auto z silnikiem 2,2 dci 112KM (brak takiego silnika podczas wyboru na stronie autocentrum) bardzo elastyczny, nie ma problemów z wyprzedzaniem praktycznie na każdym biegu ładnie wchodzi na obroty. minusem jest trochę głośna praca silnika szczególnie gdy jest jeszcze zimy- mały traktorek.
występuje niewielkie haczenie przy zmianie biegu z 1 na 2, ale z tego co się dowiedziałem jest to normalne. nie ma problemów ze wrzuceniem któregoś biegu, \"długości\" pomiędzy kolejnymi biegami nie są zbyt długie ani zbyt krótkie.
auto dobrze wchodzi w zakręty, nawet przy większych prędkościach, ładnie wybiera większe i mniejsze dziury na drodze.
widoczność jest bardzo dobra, auto posiada regulacje wysokości siedzenia, siedzi się wysoko i wygodnie, poza tym na wyposażeniu mój egzemplarz posiada kamerę cofania co w sumie całkiem przydatna \"zabawka\"
podstawki na kubki, butelki, schowek na okulary, rozkładane stoliki za przednimi fotelami, wszystko na swoim miejscu. duży plus: dwa wejścia na ładowarkę. jak dla mnie stacyjka mogłaby być trochę wyżej, czasem zaczepiam kolanem za kluczyk.
auto praktycznie cały czas jeździ z złączonym climatronickiem, szyby nie zaparowują, jak na razie chłodzenie też było wystarczające, nie wiem jak się sprawdzi w dużych upałach bo auto jest duże a ilość płynu chłodniczego porównywalna z mniejszą \"budą\". Plusem jest lekkie przyciemnienie tylnych szyb.
miejsca jest dużo, dla kierowcy i wszystkich pasażerów. tylne siedzenia można przesunąć kilka centymetrów do przodu co powiększy ilość miejsca w bagażniku chociaż jest tam i tak dużo miejsca.
auto jest duże i wysokie, więc nie jest dziwny szum podczas jazdy, szczególnie podczas dużego wiatru. poza tym słychać klekot dieselka.
w trasie na autostradzie w Niemczech z włączoną klimą, przy 150-160 spalanie wynosiło w okolicach 6,1 l, w cyklu mieszanym na Polskich drogach spalanie wynosi 7,2-7,5. Jeśli się jeździ dużo po mieście spalanie wynosi kolo 8l. (spalanie z włączoną klimą)
samochód kupiłem w Niemczech, w porównaniu do cen w Polsce nie była to super okazja, ale też nie przepłaciłem. za rocznik 2004 2,2 dci acenta plus ze wszystkimi opłatami wyszło koło 28tyś, uważam, że auto jest warte takiej ceny.
wymiana żarówek oświetlających wnętrze.
jak na razie wymiana przepływomierza.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 dCi 136KM 100kW [l/100km]

6,6