100NX 1600 to auto pseudo sportowe - jego linia bardzo naśladuje szybkie autka, jego silnik pod względem osiągów pozostawia wiele do życzenia.Niezawodność rekompensuje braki jednostki napędowej, założę się że większość z Was tak jak ja po zakupie tego autka nie zamieni go przez bardzo długi czas na nic innego.
1600 - ferrari to to nie jest, jednak w krytycznych momentach na trasie mocy przy wyprzedzaniu raczej nie brakuje. W mieście przeważnie ruszam pierwszy ze świateł, jednak nie jest to spowodowane osiągami tego auta, poprostu inni jeżdżą mułowato...Mimo wszystko 1,6 w zestawieniu z małą masą pojazdu (1050 kg) sprawia że jest to jeden ze zrywniejszych 1,6 z tamtych czasów (jednak V-Tec Hondy bez porównania lepszy).
Biegi wchodzą bez problemu, czasem problemy ze wstecznym.
wchodzeine w zakręty to przyjemność, zawieszenie idealne na polskie drogi, świetnie tlumi wszelkie nierówności.
przód w porządku, tył jak to w coupe średniawo.
chwilka i po odpaleniu i w aucie jest upalnie, a latem ratuje nas targa.
Kierowca jedzie niczym kozak, z tyłu miejsce co najwyżej na dwie drobne kobitki. Po za tym kanapa tylna bez zagłówków, ogólnie nie polecam jazdy w więcej niż dwie osoby - niebezpiecznie, niewygodnie, bardzo ogranicza to równiez widoczność z tyłu.
słabiutko, co nie znaczy że nie lubię słyszeć warku mojego silnika.
Ogólnie spalanie na trasie bardzo zbliżone do spalania w mieście, pali poprostu mało. Inna sprawa jeżeli jedziecie Nyską po autostradzie i z licznika 190 nie schodzi wtedy wskaźnik paliwa poprostu schodzi błyskawicznie w dół.
W cenie 7000pln można kupić auto w naprawdę dobrym stanie i nie sądzę aby w tej cenie możnabyło znaleźć coś bardziej wyróżniającego się oraz niezawodnego.
Ogólnie drobiazgi w moim przypadku zaczęły się psuć na raz. Na szczęście nie wydałem na to zbyt wielu pieniędzy. Problemy były z inst. elektryczną, wentylator przestał działać, zapalanie się kontrolek od ręcznego i od spryskiwacza (mimo pełnego zbiorinka). Często spalały się diody od radia itp. Wszystko już jest w najlepszym porządku.
Jak dla mnie ideał.