Ocena kierowcy - Mitsubishi Space Star (1998)

korand186, 12 lat temu
Silnik 1.3 16V 86KM 63kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Mitsubishi Space Star (1998) 1.3 16V 86KM 63kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Pisałem już wcześniej. Poza walorami silnika i jego małym apetytem na paliwo, wyróżniłbym jeszcze: niezawodność zawieszenia, układ elektryczny, funkcjonalność wnętrza (szybkie przerobienie na mini ciężarówkę).
Karoseria : Ruda zabrała się ostro do roboty po ok. 250 tys. km, a pierwsze symptony pokazały się już po ok. 150 tys. km na klapie bagażnika.
Inne : Fotel kierowcy, a ścieślej sprężyny siedziska się zaczęły pękać po ok. 200 tys. km.
Niezawodne, zgrabne, wygodne, funkcjonalne i wdzięczne autko. Jak już wcześniej pisałem - SZKODA, ŻE JUŻ GO NIE PRODUKUJĄ.
Cichutki, elastyczny, równiutko pracujący i nigdy mnie nie zawiódł. Przy jeździe w dwie osoby dość zrywny. W cztery osoby brakuje trochę mocy i trzeba go gonić na 4500-5000 obr./min, żeby w miarę szybko tira wyprzedzić. Wtedy to już czuć, że silniczek się poci. Jednak powoli, to autko dało się rozpędzić do 190 km/h (a był tylko lekki wiaterek w plecy) i wcale nim nie rzucało (a jego prędkość max to 175 km/h).
Do ok. 150 tys. km było doskonale. Potem stopniowo trudniej (dla żony) wchodziła 1-ka, a po ok. 200 tys. również wsteczny. Gdy już i mi za pierwszym razem się nie udawało... to po 250 tys. km wymieniono w ASO (koszt części i robocizny 270 zł) tulejkę dźwigni zmiany biegów i do tej pory jest OK.
Pomimo zaliczenia wielu wyrw w jezdni i mniejszych dziur - przetrwał i nie zawiódł nigdy, chć miał prawo, jak raz wpadłem w taką jedną i aż odbiłem się głową od podsufitki. W sumie wymieniłem tyko wahacz przedni po przejechaniu 276 tys. km. Myślę, że to b.dobry wynik, bo nic innego z zawieszenia nie wymieniałem (dodałem tylko, jak miał ok. 50 tys. km, gumy stabilizacyjne w sprężyny na tył).
Mam tylko uwagę do odparowywania szyby przedniej. Chyba posiadam wersję angielską tego układu, bo w pierwszej kolejności odparowuje część szyby naprzeciw pasażera, a ja muszę się gimnastykować i zaglądać od jego strony. Włączenie klimatyzacji przyspiesza sprawę, ale trwa to i tak za długo i nie zmienia kolejności odparowywania.
Co prawda, nie ma tu za dużo pokręteł do regulacji (może i dobrze), ale do tych, co są, dostęp jest OK.
Klima zwiększa zużycie paliwa max do o ok. 0,3 l/100 km. Jest ona niby manualna, ale po włączeniu schładza wnętrze do ok. 19st. C i wyłącza się, by włączyć się automatycznie, gdy temp. podniesie się znowu o ok. 2 st. C. Taki układ jest wystarczający i optymalny dla dobrego samopoczucie kierowcy i pasażerów.
Jak na auto o 4 m długości. Jako ciekawostkę mogę dodać, że testowałem skodę octavię kombi pod względem miejsca na nogi pasażerów z tyłu i w moim miśku było go nieco więcej (a skoda jes o ponad pół metra dłuższa). Testuję w tem sposób, że siadam za kierownicą, ustawiam fotel tak, żeby było mi wygodnie, a następnie przesiadam się do tyłu i patrzę, jak mi się mieszczą nogi (ile miejsca od kolan do oparcia fotela kierowcy). W skodzie musiałem się rozkraczyć, by je zmieścić, a u w miśku weszły na styk :)
do ok. 3000 obr/min (100-110 km/h) - ocena 5; do ok. 4300 obr/min - ocena 4+; powyżej 4300 obr/min - 4 i dalej w dół do oceny 3
Zużycie paliwa średnio do 6 litrów. Jeżdże w miarę spokojnie, ale często w korku. Bywa też, że na trasach szybkiego ruchu wezmę sobie nazewnictwo tej trasy \"do serca\"... Przeglądy w ASO, to wszyscy wiedzą, jak tam zdzierają. Części są dostępne i o umiarkowanych cenach. Stosuję w większości zamienniki (sprawdzają się jak najbardziej), ale i te oryginalne też kupowałem (sprzęgło i sondę lambda)
Kosztowało ok. 53 tys. zł w 2000 r. (kupiłem nowe w salonie w Markach). Dałbym może nawet ocenę 4+.
Pisałem już w poprzednim opisie auta, mając na liczniku ok. 180 tys. km. A dla przypomnienia skrótowo: - podnośniki szyb (wymienili w ramach gwarancji); - wyskakująca z zaczepów listwa maskująca przy słupku przednim (też wymienili gratis); - fotel kierowcy - popękały sprężyny siedziska po ok. 220 tys. km; - popiskująca czasami kierownica, ale za to nic innego w miśku nie trzeszczało, nie stukało (np. deska, tapicerka, drzwi itp.), a ma już prawie 300 tys. km na koncie.
Awarii nie było i nigdy misiek nie staną w polu. A co do większych wymian zużytych części, to: po 174 tys. km wymiana tarcz hamulcowych; po 187 tys. i po 287 tys. km wymiana rozrządu (pasek + tuleja); po 194 tys. km wymiana akumulatora; po 202 tys. km wymiana sondy lambda (z mojej winy, bo silnik pracował na postoju ponad 2godz.); po 207 tys. km wymiana paska alternatora i wspomagania); po 223 tys. km wymiana cylinderków hamulcowych; po 256 tys. km wymiana tulejek dźwigni biegów; po 276 tys. km wymiana wahacza lewego z przodu (wpadłem w wyrwę w jezdni), wymiana przewodów hamulcowych metalowych z tyłu - zardzewiały; po 287 tys. km wymiana sprzęgła, po 288 tys. km wymiana lamp reflektorów (straciły przeźroczystość).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V 86KM 63kW [l/100km]

5,8
5,7
6,5
5,2
Mitsubishi Space Star (1998)