: Przestrzeń, kultura pracy silnika , wyposażenie !
: wystąpiły odpryski lakieru przy szybie tylnej klapy i przy spryskiwaczu.
: awaria ogrzewania lewego lusterka.
Powiem tylko jedno - szkoda że przestano produkować ten model - wyjątkowo udany . Brak następcy tej klasy - w przyszłości będę szukał tego typu pojazdu u innego producenta , nie wiem tylko czy znajdę !
Silnik pracuje równo i cicho. Mimo że jest samochodem dużym , silnik dobrze radzi sobie na drodze - nie jest to samochód sportowy - 86 KM zapewnia wygodną i bezpieczną jazdę.
Skrzynia nie sprawia mi problemów , poprzednikowi też nie ( jestem drugim właścielem).
Zawieszenie pracuje bardzo dobrze , na trasie czuje się że samochód trzyma sie jezdni. Zmieniłem opony na większe i przy większych prędkościach (>120 ) słychać ich szum ( łożyska OK ).W przyszłości być może zmienię na inną firmę.
Wysokie umieszczenie fotela sprawia , że widocznośc wokół jest bardzo dobra( nigdy nie będzie idealna ). Wszystkie manewry wykonuję na lusterka , bez konieczności odwracania się itp. to świadczy ,że lusterka wraz z elektryczną regulacją kątów w zupełności zapewniają komfort wszystkich manewrów.Ponadto regulacja fotela kierowcy w kilku płaszczyznach umożliwia optymalne ustawienie ciała kierowcy w celu właściwej obserwacji drogi.
Przełączniki w zasięgu ręki , może tylko przełączniki do otwierania szyb mogłyby być nieco dalej - zmuszają kierowcę do cofania ręki do tyłu - ale Japończycy są trochę mniejsi więc dopasowali do swoich rozmiarów - ale przy całokształcie jestem im wdzięczny za ten samochód .
Szkoda że zaprzestano produkcji tego samochodu - nie widać godnego następcy.
Dbam o terminową obsługę klimatyzacji , dlatego , być może nie miałem problemów z ogrzewaniem i parującymi szybami . Jest ciepło w całym samochodzie gdy tego chcę lub chłodno w letnie upały. Po wejściu do samochodu pozostawionego na słońcu, wystarczy włączyć klimę na ful, otworzyć na chwilę okna i po chwili jesteśmy w innym świecie.
Przestrzeń wokół kierowcy sprawia ,że czujemy się jak w dużym vanie . Na dłuższych trasach nie mamy wrażenia zamknięcia w ciasnym pomieszczeniu, jest czym oddychać i jest poprostu wygodnie .
Z wyjątkiem moich opon ( Barum ) , byłoby całkiem cicho . Sinika prawie nie słychać. Mam relingi z bagażnikiem no i to też przy wyższych prędkościach przypomina szumem że może trochę za szyko.
Nie montuję gazu , ponieważ przy tak niskim zużyciu paliwa zbyt długo zwracałyby się koszty montażu instalacji.
Samochód serwisuję w Mitsibishi SZIC w Opolu przy ul. Krapkowickiej- jestem zadowolony z cen i usług .
Van za takie pieniądze to czysty interes!
Wystąpił problem z ogrzewaniem lewego lusterka , poza tym usterki eksploatacyjne , praktycznie bez znaczenia, oceniam na 4,7.
Odpukać , ale nie miałem poważnych usterek , chociaż samochód ma juz siedem lat - poprzednik też nie borykał się z kłopotami technicznymi. Inna sprawa że staram się prowadzić działania profilaktyczne - nie jeżdżę z usterką do oporu , na bieżąco ją usuwam , nie występuje efekt domina.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V 82KM 60kW