Ocena kierowcy - Mitsubishi Space Star (1998)

slave, 21 lat temu
Silnik 1.3 16V 82KM 60kW
Rok produkcji 2000
Mitsubishi Space Star (1998) 1.3 16V 82KM 60kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
komfortowy rodzinny samochód do spokojnej jazdy, największe atuty: 3-letnia gwarancja, przestronne i wygodne wnętrze, bogate wyposażenie seryjne (m.in. klima), dobre właściwości jezdne. Główne wady: za mały silnik, trochę za mały podstawowy bagażnik. Poza tym bardzo podoba mi się jego sylwetka (gdyby jeszcze większe koła...) oraz estetyka wykończenia wnętrza (szaro-niebieska kolorystyka).
uwzględniając, że jednak silnik 1.3 jest trochę za słaby do takiego samochodu, zachowuje się on zgodnie z oczekiwaniami
opory mogłyby być trochę mniejsze
bardzo przyjemnie i bezpiecznie, bardzo zwrotny
dość duże martwe pole po bokach z przodu, konieczność wyjęcia środkowego tylnego zagłówka żeby coś widzieć do tyłu, bardzo dobre boczne lusterka wsteczne, stosunkowo wysoka pozycja za kierownicą uprzywilejowuje w stosunku do kierowców większości samochodów osobowych
super wygodna pozycja za kierownicą, łatwe wsiadanie i wysiadanie, wygodne schowki i półki, brak kontrolki świateł mijania, firmowego radia można słuchać wyłącznie jeśli kluczyk jest w stacyjce, do kategorii ergonomii zaliczam też instrukcję obsługi, która moim zdaniem powinna być bardziej precyzyjna, np. w stosunku do komputera pokładowego czy radia (musiałem wzywać fachowca do RDS, bo w instrukcji nie było informacji, że przypadkowo wyłączony RDS moża włączyć z powrotem określoną kombinacją klawiszy)
kompromitujący błąd konstrukcyjny (przyznali mi to w serwisie): dysze nawiewu na przednią szybę są umiejscowione z prawej strony, przez co bardzo często pasażer ma juz przed sobą czystą i suchą szybę a kierowca jeszcze nic nie widzi, sytuacja poprawia oczywiście seryjnie montowana klima
samochód bardzo przestronny i elastyczny, jednak standardowy bagażnik dość mały, jego powiększenie poprzez przesunięcie kanapy odbywa się kosztem dramatycznego pogorszenia wygody jej pasażerów
jak dla mnie, na tę klasę samochodu, hałas w kabinie jest za duży już przy prędkościach rzędu 110-120 km/h
na trasie można zejść do 5 l/100 km ale trzeba utrzymywać prędkość ok. 100 km/h, w mieście nie udaje się zejść poniżej 8-9 l, za to na niemieckiej autostradzie przy szybkości 155 km/h komputer pokazywał spalanie ponad 20 l/100 km
kupując samochód w 2001 roku zrobiliśmy dokładne rozeznanie rynku: wszystkie auta o zbliżonych parametrach i wyposażeniu były znacznie droższe
wymiana mechanizmu ręcznego ustawiania lusterek bocznych (wada fabryczna), czasem przy upałach na kilka minut od uruchomienia blokuje się prędko- i obrotomierz (autoryzowane serwisy są bezradne), raz trzeba było w serwisie resetować komputer
do tej pory nic, chociaż niepokoi nas dudnienie gdzieś przy kolumnie kierownicy podczas niektórych skrętów w lewo (czekamy do przeglądu)
Dziennik kosztów dla Mitsubishi Space Star (1998) 1.3 16V 82KM 60kW
8,3
9,2
Mitsubishi Space Star (1998)