To już mój drugi Lancer (pierwszy był z 1988 r.) - kolejny samochód też będzie się tak nazywał.
To jest spokojne, nie rzucające się w oczy autko, ale za każdym razem ma w sobie takie coś, że się je po prostu lubi. Czyli inaczej mówiąc - lubię ten samochód - chce się o niego dbać. Nie psuje się, jest szybki i komfortowy. Nie podlega kradzieżom.
Silniczyna 1300 a jednak przyspieszenie ma bardzo dobre - od 0 do 100, natomiast od 80 do 120 już jest zdecydowanie gorzej w porównaniu do silnika 1,6. Ogólnie jednak jest baaaardzo dobrze.
Silnik jest trochę głośny - chociaż nie - to wnętrze jest słabo wyciszone - o czym niżej.
Jeszcze nie widziałem lepszej... jest idealna, dobrze zestrojona i precyzyjna i nie wydaje żadnych odgłosów...
Twarde zawieszenie - kto się raz przejechał Lancerem po ul. Jana Pawła w Warszawie ten wie o czym mówię... ale za to zupełny brak reakcji na zakrętach - rewelacja.
Ten samochód to akwarium....zwłaszcza z szyberdachem....
Nie wiem, do czego się przyczepić... może fotele mogłyby być trochę wyżej... (tzn. fabrycznie, bo w moim są na centymetrowych dystansach i jest super). Za to są niezwykle wygodne, czego nie można powiedzieć o poprzednim modelu. Przyciski są pod ręką, są duże, widoczne. Samochód wybajerzony do bólu. Mnóstwo schowków, szufladek, uchwytów etc. Doskonale.
Jak jest klima to jest wszystko.
Ogrzewanie jest nadzwyczaj wydajne. (w ogóle to jest niesamowite, bo silnik w Lancerze osiąga prawidłową temperaturę w przeciągu minuty a potem - niezależnie co się wyczynia samochodem - trzyma ją na stałym poziomie.
Aha - bardzo przydatna jest opcja rozdziału temperatury poszczególnych "kratek" wlotowych. Jak pasażer jest z tzw. "zimnego chowu" to sobie może ustawić swoją temperaturkę a kierowca swoją... jak jest z tyłu to nie wiem bo nie jeżdżę :)
Jest idealnie. Ja mam 186 cm. Nisko się siedzi - trochę to krępujące, gdy kierowca Matiza siedzi 20 cm wyżej jak się stoi na skrzyżowaniu - ale potem jak się go zostawia w tyle to to uczucie przechodzi.
Najsłabsza strona auta. Jest po prostu głośny.
Jest głośny jak się przyspiesza (ale gang silnika jest niezwykle przyjemny)
Powyżej 130 km/h szumi i słychać też silnik. Z tym że ja mam silnik 1,3, więc przy 130 km/h jest jakieś 4 tys obrotów na minutę.
Ale jak się jedzie spokojnie tak 110 - 120 na trasie w jednym tempie to panuje przyjemna cisza.
Rzeczywiście maluch pali więcej.
Miasto 8-9
Trasa 5,5-7
Cena jest śmieszna w stosunku do jakości.
Posiadam służbowego Dełu Lanosa - ten samochód ma 3 miesiące i z całą odpowiedzialnością twierdzę, że jest to pod każdym względem gorszy samochód niż mój 9 letni Lancerek.
Jeżdżę różnymi samochodami i z moich doświadczęń wynika, że w tej klasie i przediale rocznikowo-cenowym z lancerem może konkurować Toyota Corolla i Opel Astra (tylko że Astra jest niewygodna) - reszta to złomy.
Na razie usterki są takie:
- przepalona żarówka w lampce bagażnika,
- skrzywiona felga (ale to raczej moja wina)
- odpadający emblemat - diamnciki z przodu (to akurat wkurzające bo kosztuje 25 zł), heheheeeee
- drobne ślady korozji (jednak blachy ma słabsze niż np. francuzy)
to wszystko.
Nic się jeszcze nie zepsuło.