Ocena kierowcy - Mitsubishi Lancer IX Sportback

mr_maxx, 13 lat temu
Silnik 1.8 MIVEC 143KM 105kW
Rok produkcji 2010
Mitsubishi Lancer IX Sportback 1.8 MIVEC 143KM 105kW 2008-2015 - Oceń swoje auto
Karoseria : nawet po 4 latach od rozpoczęcia produkcji, auto \"przyciąga\" oko.... linia jest dość agresywna, co czasami niestety wzbudza u innych chęć ścigania się na światłach - niestety nie wersją 1.8 MIVEC :)
karoseria - ładna, przynajmniej dla mnie zawieszenie - bardzo fajnie zestrojone ekonomia - no tu jest średnio dobrze... ergonomia - dla mnie OK eksploatacja - nie jest drogo, jeśli stać Cię na auto za 60000 - 70000 zł to stać Cię na jego utrzymanie wnętrze - smutne, plastikowe ale za to doskonale spasowane
silnik dość żwawy, lubi wysokie obroty, o dziwo nie idzie to w parze z bardzo wysokim spalaniem. Jednostka zaczyna \"ciągnąć\" od 5000obr/min...
zmiana biegów wręcz wzorcowa, nie ma problemów z haczeniem czy też z \"odnalezieniem\" biegu podczasz szybkiej zmiany
amortyzacja i sztywność zawieszenia są dobrane bardzo dobrze, kontrola trakcji ingeruje w odpowiednim momencie
hmmm... tutaj jest średnio, do przodu jest OK, ale do tyłu jest tragedia, czujniki parkowania obowiązkowe. Duży plus za lusterka zewnętrzne - są ogromne ale dzięki temu dobrze w nich widać
nie mam większych problemów z sięgnięciem do przełączników i pokręteł
zimą ciepło - szybko się rozgrzewa, latem klimatyzacja dawała radę pomimo czarnego koloru nadwozia
Mam 184 cm wzrostu i za mną w większości aut tej klasy jest średnio z miejscem, tutaj spokojnie mieści się osoba o wzroście 175- 180cm. Więcej miejsca niż w LAGUNIE II, OCTAVII, dużo mniej niż SUPERBIE czy też SIGNUM... Dla mnie i mojej rodziny tj. żony i córki - wystarcza.
Przy wyższych obrotach nie jest super dobrze, ale to auto które nie jest wygórowane cenowo. Bardzo dużym plusem jest spasowanie elementów - nic nie stuka i nie puka na naszych dziurach. Miłe zaskoczenie, pomimo wszechobecnego plastiku...
Auto jest na gwarancji, więc usterkami się specjalnie nie martwię, koszt klocków przednich BREMBO - 179zł, filtr powietrza MANN - 67zł, filtr oleju w serwisie ok. 90zł, filtr kabinowy węglowy - 107zł. Według mnie ceny jak w każdym aucie podobnej klasy - nie jest źle. Koszt przeglądu rocznego bez części - 330zł, części miałem własne.
jeśli szukasz auta, które przyciąga wzrok po kilku latach od premiery, z dobrym zawieszeniem w rozsądnej cenie i z bardzo dobrym serwisem - to polecam wybór LANCER\'a ostatniej generacji... Plusem jest to że nie jest podobny do GOLF\'A VI, który wygląda jak GOLF V a ten z kolei niewiele różni się od GOLFA IV... niemiecki brak polotu
jedyna usterką do tej pory było \"piszczenie\" w tylnym zawieszeniu, został wymieniony jakiś łącznik i jest OK, jeżdzę dość dużo, pół na pół trasa - miasto.
nie stwierdzono - po raz kolejny MITSUBISHI wypuściło dopracowany model. Jedna uwaga, jeśli wybieracie się za granicę i będziecie podróżować w nocy podczas weekendu to miejcie w bagażniku zapasowe żarówki, ponieważ jest duży problem z zakupem na stacjach benzynowych żarówek typu HB3... przerabiałem ten problem podczas wakacji - zapomniałem zabrać zapasowych

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 MIVEC 143KM 105kW [l/100km]

10,1