Ocena kierowcy - Mitsubishi Lancer IX Sedan

reneyvan, 12 lat temu
Silnik 1.8 MIVEC 143KM 105kW
Rok produkcji 2010
Mitsubishi Lancer IX Sedan 1.8 MIVEC 143KM 105kW 2007-2015 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Świetnie się prowadzi na zakrętach i autostradach, zwłaszcza na felgach 18 \" chociaż na mokrej nawierzchni i koleinach trzeba mocno trzymać kierownicę.
Karoseria : Bardzo słaby lakier
Typowa, japońska wiertarka. Wyraźny wzrost mocy powyżej 4000 RPM. Dynamiczny na wysokich obrotach.
Krótki skok lewarka. Precyzyjna. Idealna
Bardzo czuły zwłaszcza na felgach 18 - tkach. Mam wersję ze sportowym, utwardzonym zawieszeniem. Trochę się obawiałem, że będzie za twardo na nasze drogi, ale jest ok. Na zimę mam felgi 16\"
Do przodu widać, bardzo dobrze. Do tyłu gorzej, ale ogromne lusterka niwelują tą wadę.
Zamiast ferii przycisków trzy pokrętła i kilka klawiszy. Opanowałem obsługę w kilka minut. Świetny fabryczny Bluetooth ze sterowaniem głosem (nie trzeba nic przyciskać i odrywać rąk od kierownicy. Fotele mogłyby mieć trochę lepsze trzymanie boczne, ale raczej ok. (o ile ktoś nie ma sportowych zapędów).
Szybko się nagrzewa, klimy jeszcze nie miałem okazji używać w upały.
Mam 195 cm wzrostu. Jak ustawię fotel kierowcy tak, że jest mi wygodnie to spokojnie mogę usiąść z tyłu i kolana nie dotykają fotela (mam oparcie ustawione prosto, a nie na półleżąco)
Powyżej 130 km/h robi się trochę głośno, ale lubię ten dźwięk.
Przy mocy 140 KM spalanie rzędu 5 l/100 km można włożyć między bajki. Przy moim spokojnym stylu jazdy pali mi 7, 2 - 7, 5 litra na 100 km (codzienne dojazdy do pracy na dystansie 38 km w jedną stronę - PB 95 z Orelnu). Na długiej trasie przy spokojnej jeździe spalił 6, 8 litra/100 km (w listopadzie). W mieście 9, 5 litra/100 km. Mam nadziej, że latem i na felgach 18 - tkach spalanie będzie nieco niższe. Zaznaczam, że charakterystyka zawieszenia i silnika prowokują do szybkiej jazdy, a jest to typ bardzo wrażliwy na ciężką nogę, a poza tym brak 6 - tego biegu robi swoje. Jak będziesz deptać to w trasie spalanie w granicach 10 litrów/100 km, a w mieście 12-13.
Za 70 000 PLN teraz 73 000 PLN mam alufelgi, sportowe zawieszenie, automatyczną klimę, ESP i 9 poduszek powietrznych. Za Toyotę z tym wyposażeniem musiałbym dać ponad 80 000 PLN. Szkoda, że biksenony są w wersji o 10 000 PLN wyższej. Tego mi brakuje w opcji, ale to taka przypadłość Japończyków.
Przy niskich temperaturach piszczał plastik na podszybiu, ale po pewnym czasie samo przestało. Po przejechaniu przez próg wystąpiły metaliczne odgłosy w tylnym, prawym nadkolu. W serwisie psiknęli chyba WD 40 i jak ręką odjął. Poza tym wszystko ok.
Brak. Istotna wada to bardzo słaby lakier (jak w większości nowych wozów). Otwierając drzwi uderzyłem o murek i od razu kilka odprysków. Założyłem listwy ochronne z odblaskami, a ponieważ jedyne dostępne to badziew za 10 PLN to musiałem już wymieniać kilka razy, a pod spodem zrobiły się już ryski na lakierze. Nie należy myć na myjni automatycznej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 MIVEC 143KM 105kW [l/100km]

7,9