Przed kupnem konkretnie przejrzałem opinię na Autocentrum i po kupnie nic mnie nie zaskoczyło. Auto jak najbardziej na plus, świetny zakup. Najbardziej zadowolony jestem z układu kierowniczego. Auto świetnie siedzi w zakrętach, nawet gdy się przesadzi z prędkością. Skrzynia biegów jest bardzo płynna, odczułem to bardzo, gdyż wcześniej musiałem się siłować z nią w fordzie fiesta. Silnik ekonomiczny, a w razie potrzeby powyżej 4 tyś obrotów ma nawet zadowalające szarpnięcie jak na 117KM. Auto generalnie bezawaryjne, jedyne o czym czytałem i co też mnie spotkało to niedomagające amortyzatory (ale to raczej problem naszych dróg). W aucie sporo miejsca dla pasażerów, jedynie bagażnik do przewożenia większych rzeczy jest mało praktyczny (ale z tym się raczej liczymy wybierając go ze względów estetycznych nad sportback). Z minusów to japońskie lakiery, niestety pojawia się spora liczba odprysków, lecz po 7 latach najmniejszych śladów rdzy brak. Wyciszenie tak jak wcześniej czytałem jest słabe, powyżej 100km/h jest już głośniej niż powinno, a na autostradzie przy wysokich prędkościach najlepiej konkretnie pogłośnić muzykę. Minusem dla mnie jest też niski przedni zderzak (aczkolwiek możliwe, że mam jakiś dodatkowy pakiet, zważywszy że mam dodatkowo progi i spojler) trzeba uważać przy parkowaniu. Coś co mnie najbardziej zirytowało to ceny plastikowych części karoserii. Po spotkaniu z sarną miałem pęknięty przedni zderzak i dwa małe wgniecenia na drzwiach kierowcy. Został wymieniony cały zderzak i parę plastików z obudowy silnika (jakieś części chroniące przed zabrudzeniem od strony asfaltu), dodatkowo zaszpachlowano i zamalowano wgniecenia ( niestety biały perłowy to drogi kolor). Cały incydent kosztował mojego ubezpieczyciela 13tyś na lipiec 2021. Poza przykrym incydentem losowym samochód jak najbardziej na plus i godny polecenia. Cieszy zarówno okiem jak i użytkowaniem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MIVEC 117KM 86kW