Ocena kierowcy - Mitsubishi Lancer IX Sedan

Grzegorz, 9 lat temu
Silnik 1.6 MIVEC 117KM 86kW
Rok produkcji 2014
Mitsubishi Lancer IX Sedan 1.6 MIVEC 117KM 86kW 2010-2015 - Oceń swoje auto
Silnik : Doskonały kompromis pomiędzy dynamiką a ekonomią jazdy.
Na tą chwilę nie mam żadnych uwag. Samochód jeździ i nic się nie dzieje.
Bardzo dobry silnik, jak się wkręci na obroty to idzie jak burza. Gdy chce się przyoszczędzić paliwa to muli ale w 4 osoby + bagaż i włączona klima, można zejść w trasie do 5,7L/100km. W mieście zimą na odcinkach 2-4 km spalanie około 9L/100km przy odcinkach 4-8 km spalanie spada do około 8L/100km. Wszystkie dane z komputera. W realu (z tankowania) z baku wychodzi średnie spalanie około 6,5L/100.
Czasem lekko zahaczy 3 bieg. Reszta sama wchodzi.
Świetny kompromis pomiędzy komfortem a prowadzeniem dla rodziny z dziećmi. Dla rajdowca może być trochę za miękkie.
Nie mam problemów z widocznością w żadnym kierunku. Słupki przednie mi nie przeszkadzają i nie miałem sytuacji żebym czegoś przez nie nie zobaczył. Do tyłu trochę gorzej ale jeszcze w nic nie stuknąłem przy cofaniu ;-).
Wszystko pod ręką, wkurza tylko brak podświetlenia sterowania szybami u pasażerów.
Nawiewy ciche i wydajne. Nie ma problemów z parującymi szybami. Przy 4 osobach w deszczowe dni para na szybach bocznych z tyłu się trochę utrzymuje ale po kilkunastu minutach znika.
Tu jest bardzo dobrze, nie ma co porównywać do 206. Elantra na długość była podobna, ale w szerokości duży plus dla Lancera. Nawet siedząc w kurtkach na przednich fotelach, nie dotykam się z pasażerem. W hyundaiu tak dobrze nie było.
Do 110-120km/h bardzo dobrze. Powyżej tylko przeciętnie. Duży wpływ na hałas ma rodzaj asfaltu, po którym się jedzie.
Stawiam przeciętnie. Na razie są koszty tylko paliwa. Przegląd ma kosztować około 800zł.
Za 50 kilka tysięcy pełnoprawny kompakt z klimatyzacją, elektryką szyb i lusterek, 7 poduszkami (wraz z kurtynami przód i tył), abs ,asr, esp itd.. Plastikowy środek ale będzie łatwy w czyszczeniu.
Na tą chwilę doskonale. Nie stwierdzono żadnych usterek.
Na tą chwilę doskonale. Nie stwierdzono żadnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MIVEC 117KM 86kW [l/100km]

5,8