Ocena kierowcy - Mitsubishi L200 IV Double Cab

leo, 13 lat temu
Silnik 2.5 HP DOHC 178KM 131kW
Rok produkcji 2011
Mitsubishi L200 IV Double Cab 2.5 HP DOHC 178KM 131kW od 2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Dobre przyspieszenie przy rozsądnym spalaniu.
Karoseria : lakier!
Auto dobre. Porównywałem wszystkie dostępne pick-upy i patrząc na możliwości, spalanie, ładowność nie ma sobie równych. Navara być może jest trochę ładniejsza, natomiast możliwościami nie podskakuje do L200.
Silnik dobry - jak na pick\'upa oczywiście. Pracuje w miarę cicho. Przyjemny odgłos nie przeszkadza w dłuższej jeździe. W mojej wersji (178KM) autko zbiera się całkiem nieźle już od samego dołu. Gorzej jest przy górnej granicy, ale zaznaczam ponownie - to nie jest auto wyścigowe.
Skrzynia pracuje b. dobrze. W mojej wersji jest Super Select i zdecydowanie polecam ją wszystkim. Można jeździć praktycznie z dowolną prędkością 4x4, załączać w trakcie normalnej jazdy jak tylko robi się ślisko pod kołami. W tym auto bije na głowę wszystkie Navary, Hiluxy, itd. Biegi wchodzą dosyć lekko - jedynie trzeba uważać przy załączaniu 4x4 żeby nie wskoczyć na kolejny poziom z blokadą.
Auto trzyma się dosyć dobrze drogi. Zazwyczaj jeżdżę z jakimś ładunkiem na pace, więc nie odczuwam problemów z podnoszeniem tyłu. Nie mniej przy załączonym napędzie tylko na tył i pustej pace trzeba uważać by za szybko nie wlecieć w zakręt.
Moim zdaniem bardzo dobra. Po tygodniu jazdy byłem w stanie stawać na \'żyletkę\' na parkingach. Minimalny problem jest z tyłem, ale też da się to ogarnąć.
Wszystko na swoim miejscu.
Jak na razie również większych problemów nie stwierdzam. Zauważyłem jedynie, że przy włączeniu ogrzewania na jakąś temp. w aucie mimo wszystko temperatura minimalnie rośnie tak, że trzeba skręcać podczas drogi temperaturę na niższą. Przydatnym \'bajerem\' jest otwierana tylna szyba.
Ok. Znacznie lepiej niż w innych autach tego typu. 5 osób wchodzi bez problemu nawet, jeżeli z tyłu siedzą dorośli.
Rewelacji nie ma. Pick-up limuzyną nigdy nie będzie... Nie mniej nie narzekam - porównując do innych \'większych\' aut, którymi jeździłem - w środku przy 140 i wzwyż da się spokojnie rozmawiać. Konieczne są jednak dobrej jakości opony, a auta sprzedawane są na różnych.
Uważam, że jest dobrze. Na trasie przy normalnej, jeździe 100-110 pali 7,5-8,0. Przy spokojnej jeździe (do 100) na szosie udało mi się zejść do 7,2. Przy tempomacie na 120km/h z towarem na autostradzie wziął 8,5. Tempomat niestety zauważalnie zwiększa spalanie o ok. 0,5-1,0l. W mieście (Wrocław/Poznań) bierze ok. 10,0-11,0. Stojąc kilka godzin w korkach potrafi jednak dojść do 15.
Auto drogie. Jako, że jest to ciężarówka, powinno być tańsze. Niestety porównując do cen innych aut tego typu nie wyróżnia się ani na plus ani na minus.
Cóż. Materiały wykończeniowe, z których wykonany jest L200 do najtwardszych nie należą. Lakier jest miękki... wystarczy wjechać parę razu do lasu pomiędzy gałęzie i już mamy gwarantowaną sobotę z polerowaniem. W środku plastiki również dosyć szybko nabierają rys. Innych problemów jak do tej pory nie stwierdzam.
Jak na razie super. Zobaczymy co dalej.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 HP DOHC 178KM 131kW [l/100km]

7,7