Ładne, nietuzinkowe auto, ciekawa sylwetka. Przyjemne wnętrze, prosta obsługa. Jak na Japończyka dobre zabezpieczenie antykorozyjne- brak rdzy nadwozia. Fajne składanie tylnich foteli.
Bardzo wysoki komfort w fotelach w drugim rzędzie- subiektywnie dodam że to chyba jedyne auto w którym wolałem być pasażerem niż kierowcą.
Jedynie co mnie rozczarowało to silnik - jak na tę pojemność subiektywnie zbyt słaby.
Jak na pojemność 2.4 i moc 165KM trochę mułowaty. Brakuje mu momentu obrotowego, aby wyprzedzać dynamicznie trzeba mocno redukować biegi, stosunkowo głośny. 1.8 VTEC w Accordzie VIgen kulturalniej pracuje i ciszej. Ogólnie jakby ten samochód miał silnik Hondy to byłby idealny.
Biegi wchodzą bez zarzutu, ale w Mitsubishi w tych skrzyniach(grandis lancer,outlander) nagminnie siada łożysko. Przy przebiegu 180-200 tyś.km . Z takim silnikiem lepiej współgrała by 6-biegowa skrzynia.
Biegi trochę zbyt długie- przez co ma się wrażenie jakby te auto miało z 30koni mniej.
Dobrze się prowadzi, jak na VANA w miarę pewnie, nie jest to auto do wyścigów. ABS ESP kontrola trakcji. 2 lekkie zimy przejeździłem na letnich oponach tym samochodem i nie było większych problemów.
Zawieszenie trwałe- nic w nim nie wymieniałem bo nie wymagało
Z racji gabarytów cofanie do tyłu może sprawiać trochę kłopotów. Moja żona jednak ogarniała ten samochód więc nie ma źle. Lusterka duże.
Klimatyzacja dwustrefowa, nadmuchy w suficie na tylny rząd siedzeń, osobna nagrzewnica na tył. Pod tym względem wzór.
Dogrzewanie elektryczne zanim silnik się nagrzeje.
Dobrze ale nie idealnie. Ogólnie auto wyciszone przyzwoicie, ale silnik mógłby pracować ciszej i bardziej rasowo brzmieć na wysokich obrotach.
9L trasa, 12-13 miasto, na autostradzie przy 130km/h powyżej 10 litrów! Ogólnie w mieście w korkach z klimą pali niewiele więcej niż na autostradzie. Auto się nie psuje w zasadzie więc koszty utrzymania nie są wysokie. Przez internet można zamówić do tego samochodu praktycznie wszystkie części, w rozsądnych cenach. W ASO faktycznie drogo.
Kupując używany 10-letni za cenę ok 20tyś. zł dostajesz super stosunek ceny do jakości. Gorzej jak kupiłeś nowy
Opornik klimatyzacji i łożysko skrzyni biegów. Po za tym typowa eksploatacja : sprzęgło, klocki, olej filtry, rozrząd. Tyle za 2 lata eksploatacji. Skóra kierownicy i gałki zmiany biegów- kiepska jakość- we wszystkich grandisach schodzi lakier z tych elementów już przy niewielkich przebiegach.
BRAK.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 i 16V MIVEC 165KM 121kW