Przeniesienie napędu
: Połaczenie GDI z automatem to rewelacja, w mieście płynna jazda, bez konieczności ciągłego zmieniania biegów, w trasie w razie potrzeby dużo koni pod pedałem.
Za skromne pieniądze masz auto oryginalne, które zwraca uwagę innych i za dobre traktowanie odwzajemnia się bezawaryjnością
silnik na tą pojemność ekonomiczny i w miarę cichy, nie jest to motor dla żądnych mocnych wrażeń, przy wciśniętym \"gazie do dechy\" potrafi nawet 14l/100 wchłonąć w mieście, za to przy jeździe w trybie ECO GDI, poniżej 12/100 w mieście, w trasie 7-8l/100km. Oczywiście opis dotyczy 2.4 GDI 144km , nie mam pojęcia skąd wzięła się w zestawieniu wersja 2.0 GDI, NIGDY TAKIEGO MODELU NIE BYŁO!!!
Automat z trybem sekwencji, skrzynia chodzi bardzo płynnie, przejechałem do tej pory prawie 40000km i żadnych problemów. W razie potrzeby można sobie samemu wajchować, jeśli ktoś tęskni za manualem, ale zapewniam, ze szybko zapomina się o tym.
Jeżdżę na felgach 17\" więc jest trochę twardo, czuć większe nierówności ale za to zawieszenie bardzo trwałe i autko prowadzi się bardzo precyzyjnie.
We wnętrzu czuje się jak w domu, bardzo wygodne fotele z przodu, zwłaszcza dla wysokich osób, powyżej 180cm, długie siedziska , wiec nogi nie wiszą w powietrzu, regulacja elektryczna foteli bardzo duży zakres, podgrzewanie działa szybko, wszystko na swoim miejscu.
Wszystko chodzi bez uwag, climatronic nawet w upalne dni daje sobie radę w korkach z utrzymaniem odpowiedniej temperatury, nie ma co prawda dwóch stref ale to auto z lat 90-tych.
Nigdy nie oddałem nikomu kierownicy :-))
Powyżej 100km/h słyszę oponki 215, mimo tego, że to dobre gumy.
Miasto 12l/100km, trasa 7-8l/100km, nie polecam przeglądów w ASO, ceny z kosmosu a tak to w normie, najdroższe wymiany co 90000km, (olej w automacie ok 8l-400zł + wymiana, świece komplet 250-300zł), klocki 90-120, ceny filtrów jak w innych autach, przez 3 lata nie miałem żadnych awarii. Jak sie dba, to się ma.
Myślę, że auto nie odbiega jakością od niemieckich w tej klasie a cena jest sporo niższa, tańsze ubezpieczenia no i człowiek może zostawić spokojnie auto w każdym miejscu bez obaw że zaraz ktoś mu je sprzątnie.
Przez 3 lata 2 żarówki od stopu .
ZERO!!!
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 GDI 150KM 110kW