: zegarek- naprawa u zegarmistrza ok 5 zł :)
niecodzienna, agresywna, wyróżniająca nas z tłumu stylistyka wyróżniająca nas z oceanu innych podobnych do siebie aut i japońska niezawodność- to jest auto dla pasjonatów znudzonych widokiem fordów mondeo i passatów.
Silnik jest bardzo trwały ale mógłby lepiej ciągnąć od dołu.
Skrzynia jest trwała, precyzyjna niestety z czasem zaczynają szwankować synchronizatory 1 i 2 biegu.
Fantastycznie zestrojony, bezpośredni. Prowadzenie Galanta to przyjemność.
Jak to w sedanie, tył trzeba \"wyczuć\".
Wszystko rozmieszczone logicznie a przy tym z większym polotem niż np. w VAG-ach.
Szybkość nagrzewania wnętrza w zimę- REWELACJA.
Z przodu jest bardzo dobrze, z tyłu jechałem z raz czy dwa i przy moim wzroście 177cm również nie odczuwałem dyskomfortu.
No niestety w tym elemencie Japończycy się nie popisali. Od 110-120 km/h w kabinie zaczyna być głośno(głównie za sprawą uszczelek okien drzwi bocznych.
zużycie w mieście 9-11L w zależności od stylu jazdy
w trasie przy komplecie pasażerów, radiu i klimatyzacji oraz średniej prędkości 120km/h auto spaliło mi 8L
Wystarczy znaleźć dobry serwis nieautoryzowany i nie ma problemu z cenami przeglądów, wszakże Galant nie ma kosmicznej technologii(na szczęście!).
Ten samochód ma już kilkanaście lat. Na starcie trzeba będzie w niego trochę włożyć ale dzięki temu Galant przejeździ jeszcze conajmniej drugie tyle.
Galant jak wszystkie inne samochody ma kilka wad:
-rdzewiejące tylne nadkola(niezależnie od rocznika, poprostu każdy egzemplarz ma z tym problem)
-\"cykające\" popychacze hydrauliczne w silniku- dlatego warto jeździć do doświadczonych mechaników(to nie znaczy do ASO:) którzy wiedzą jaki lać olej; w moim egzemplarzu potrzebna była wymiana- koszt z robocizną w cenionym nieautoryzowanym serwisie w warszawei 630zł
Trudno mi się wypowiedzieć, ponieważ nie miałem przykrych doświadczeń. Galant jest jednym z tych aut, które mozolnie budowały przeświadczenie o niezawodności japońskich samochodów.