Jest to mój drugi Galant, a w zasadzie był. Oba w automacie. Poprzedni był 2.5 V6. Są to super auta za niską cenę. W porównaniu z Pasatem wypadają dużo lepiej jeśli chodzi o cenę zakupu, wygodę, osiągi i trwałość. 2.4 GDI uważam za bardziej udany niż V6, ale to moje odczucie. Przede wszystkim chodzi o spalanie. GDI spalał mi średnio od 2 do 3 litrów mniej, przy bardzo zbliżonych osiągach.
Silnik bezobsługowy, lejesz paliwo i jedziesz, tyle co koszty serwisowe typu olej i filtry. Nigdy mnie nie zawiódł, odpalał za pierwszym razem.
Skrzynia biegów Invecs czy jakoś tak. Niezawodna, żadnych problemów. Czytałem na necie, że jedna z najbardziej niezawodnych, stara dobra konstrukcja japońska.
Super trzyma się w zakrętach, koszt naprawy zawieszenia bardzo niski jak na taką klasę samochodu.
Auto pakowne i bezpieczne.
Za tę cenę? Automat, tempomat, klimatronic itp. - czego można chcieć więcej. Za niemieckie auto w podobnej klasie i wyposażeniu trzeba dać 2 razy tyle.
Jedyny problem jaki z nim miałem to padł mi alternator. Na szrocie 50 zł i śmiagał jak nowy. Auto jest bardzo niezawodne - mam porównanie z niemieckimi, gdzie ciągle trzeba w coś ładować kasę.
Ceny części typu klocki, tarcze, filtry podobne jak w Golfie.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 GDI 150KM 110kW