Ocena kierowcy - Mitsubishi Eclipse II Coupe

leoul@wp.pl, 21 lat temu
Silnik 2.0 GS 16V 146KM 107kW
Rok produkcji 1997
Mitsubishi Eclipse II Coupe 2.0 GS 16V 146KM 107kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Auto jest ładne, moim zdaniem wśród swojej klasy aut sportowych ma pierwsze miejsce. Poza tym silnik może dostarczyć sporo wrażeń przy mocy 214 KM. Trzeba jednak zwracać uwagę na turbinę, żeby nie zajeździć należy studzić i rozgrzewać zanim się da ognia ale to pewnie wiadome.
silnik nie pracuje najciszej i daleko mu do kutury pracy np.V6, może troszkę brak mu gangu auta sportowego ale może to kwestia tylko tłumika końcowego. Auto ma sporą elastyczność w zasadzie na każdym biegu i można spookojnie podróżować bez szarpania drążkiem zmiany biegów.
skrzynia w moim egzemplarzu pracuje poprawnie. Co do zestopniowania skrzynie to: na 1 i 2 auto rwie jak należy... natomiast na 3 jest już gorzej.. upatruję tu problem właśnie w zestopniowaniu biegu trzeciego... na innych moz jest wystarczająca.
jak na uto tylko przednionapędowe to układ jezdny jest super.. Zawieszenie wielowachaczowe spradza się w 100%. mam opony o szerokości 205/16 i chcę je zmienić na szersze najumniej 215/16 i wtedy będzie już genialnie
jest gorzej niż w fordzie probe II, chyba lepiej niż w hondzie prelude i napewno lepiej niż w crx, poza tym brak mi odnośni przecież nie porównam tego auta do golfa.... jak na sportowe auto do przodu widać wystarzczająco dobrze
prwaie nie ma kieszeni w drzwiach na podręczne rzeczy zmieszczą się tam chusteczki do nosa ale jeśli chodzi o umieszczenie dźwigni zmiany biegów, kiierownicę i wszystkie przełączniki to jest bardzo dobrze.... ocena 4 za schowki.
auto wiadomo, że tylko dla 2 osób i tak się jeździ po prostu wygodnie:)... zdarza mi się przewozić kogoś na tylnych siedzenia ale lepiej żby mieli nie więcej niż 1,60 wzrostu
przy więkrzych prędkościach daje o sobie znać szyberdach, ale w zasadzie cały czas można się słyszeć bez problemu i gadać przy 200 km/h :>
ostatnio udało mi się zrobić 7l/100 km... ale jechałem z prądkością 80-100 km/h teoretycznie więc przecież się nie jeździ ;) potrfi spalić i 20l/100km. co do przeglądów... hmm pasek rozrządu kosztował mnie 1200 zł. miałe wcześniej golfa IV i serwisowałem go w autoryzowanym serwisie swojego miśka aktualnie serwisuję w zaprzyjaźnionym warsztacie i nie wychodzi mnie to więcej niżś golf.... może nawet taniej :)
myślę, że ogólnie auta typu cope są zrobione zupełnie innaczej niż wielkoseryjne produkcje i jakość ich jest nieporównywalnie lepsza tak też jest z eclipsem i innymi autami tego typu które spotkałem. Za swój egzemplarz dałem 50000.. myślę, że przepłaciłem jeśli chodzi o rocznik.. jednak dostałem auto nie bite, z przebiegiem 50000 km i pieknie zachowane... więc się w sumi opłacało bo nie musze teraz do niego dokładać.
jeszcze się nie spsuło nic...a chyba, że wspomnę o tarczach hamulcowych.. trzeba dobrać naprawdę dobre tarcze, żeby się nie pogjęły przy różnicach temperatur.. jeżdżę tera na ATE i jestem jak narazie zadowolony... zobaczymy w zimie
nie stwierdzono
Mitsubishi Eclipse II Coupe