Ocena kierowcy - Mitsubishi Colt VII Hatchback 5d

AS, 15 lat temu
Silnik 1.3 MIVEC 95KM 70kW
Rok produkcji 2009
Mitsubishi Colt VII Hatchback 5d 1.3 MIVEC 95KM 70kW 2008-2011 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Bardzo dobrze działają hamulce przy gwałtownym hamowaniu z prędkości powyżej 80 km/h. Nie zarzuca samochodem na boki jak to ma miejsce w innych testowanych i porównywalnych autach np. Honda Jazz.
Silnik bardzo cicho pracuje. Jest elastyczny i żwawy (95 KM to dużo jak na tak małe autko).
Mam wersję \"automatyczną\", chodzi troszkę mniej \"inteligentnie\" od pełnych automatów przy gwałtownym wciśnięciu gazu. Jednak przy delikatniejszym operowaniu gazem naprawdę super. Chcącsprawdzić \"na co stać\" silnik pojeździłem troszkę na manualu, ale szybko przełączałem spowrotem na automat z uwagi na wygodę oraz konieczność przyzwyczajenia się do innego układu przełączania biegów. Duży plus za 6 biegów, co jest wyjątkiem w autach tej klasy.
Samochód jest wręcz przyklejony do drogi. Prowadzi się go pewnie na zakrętach i po prostej. Super działa wspomaganie kierownicy, przy parkowaniu idealnie.
Generalnie widoczność bardzo dobra, nie mniej rzeczywiście przednie słupki troszkę mogą przeszkadzać, ale w porównaniu do nowej Astry (którą też mam)to i tak jest lepiej. Przy ocenie odległości przy patrzeniu przez boczne lusterka trzeba się przyzwyczaić do troszkę zmniejszania jej z uwagi na ich wielkość, ale lepiej jak lusterko przybliża niż oddala. Duży plus za wysoką pozycję siedzenia kierowcy zwiększającą widoczność.
Wszystkie elementy obsługi są pod ręką. Wygodne fotele zarówno z przodu jak i z tyłu.
Klimatyzacja pracuje naprawdę bardzo wydajnie. Troszkę pokrętła są dziwnie oznaczone, ale idzie się przyzwyczaić, do tego są wygodne i proste w obsłudze.
Naprawdę dużo miejsca w środku jak na auto tej klasy. Co prawda jest to kosztem bagażnika, ale przecież to jest auto raczej miejskie, a nie na wyjazd wakacyjny 4-osobową rodziną. Dla mnie ważne było by z tyło dzieci miały dużo miejsca by nie kopały kierowcę w plecy i to w tym aucie udało się dobrze rozwiązać.
Na trasie naprawdę bez uwag, wręcz super. Kiepsko jest na dołkach jak się jedzie dziurawą drogą osiedlową. Może w tej klasie aut to normalne?
Spalanie jest jak na tę moc silnika i do tego automat zadawalające, ale szczerze mówiąc spodziewałem się lepszych wyników. Może to jest jeszcze za mały przebieg, a faktycznie wyniki są jeszcze poprawiane.
Kiepska polityka rabatowa dealera. Podobno sprzedają te samochody na kilku procentowej marży. Trudno cokolwiek wytargować. Nie mniej jak ktoś szuka małego auta z automatyczną skrzynią biegów to w tej jakości marki lepszego na pewno nie znajdzie za tę cenę.
Na razie to zdecydowanie za wcześnie na tę ocenę.
Na razie to zdecydowanie za wcześnie na tę ocenę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 MIVEC 95KM 70kW [l/100km]

6,8