: w serwisie powiedzieli że jak najbardziej można gaz zakładać, a jak się popsuł to pierdzielili, że kto zakłada to takiego auta gaz :)
: Szybko wybijające się zawory (regulacja wymagana co 60 tyś.) - winny gaz.
Ogólnie po 2 latach zachwytów samochód zaczął mnie czasami denerwować w szczególności kiedy:
- chce więcej rzeczy niż 1 walizka zapakować
- jak jadę szybciej niż 120
- jak pokonuję nierówności drogowe.
motor bardzo fajny (posiadam wersję z łańcuchem rozrządu - 1.3 mercedesa).
Skrzynia pracuje dosyć ciężko w szczególności źle wchodząca jedynka i czasami zdarza się przy wrzucaniu wstecznego że zgrzyta.
Samochodzik trzyma się drogo jakby się jechało po szynach - ale przez to jest bardzo twardy - niektórym może to bardzo przeszkadzać (auto zestawione nie na polskie warunki)
bardzo duża przednia szyba, szyby boczne (wersja 3D) oraz olbrzymie lusterka sprawiają, że widać naprawdę wszystko :)
wszystko jest pod ręką kierowcy, rozmieszczone bardzo intuicyjnie.
troszkę za głośno szumi, oraz ma problemy z odparowywaniem tylu (jak są tam pasażerowie) - wtedy trzeba ją włączać na 3 (skala do 4) no i robi się jeszcze gośniej
jak na takie małe auto to muszę przyznać, że przestrzeń jest ogromna (aż czasami jak wsiadam do dużych samochodów to mam wrażenie że jest tam ciasno)
Bagażnik - trudno mówić że to auto ma bagażnik, bo mamy z żoną problem z wyjazdem na wakacje tym samochodem - sytuacje ratuje jedynie przesuwana tylna kanapa - można ją przesunąć o jakieś 15 cm (oczywiści jak nie jadą z tylu ludzie :))
samochód jest jak jeżdżąca konserwa - wszystko słychać - silnik tak jakby nie było osłony (powyżej 120 robi się nieznośnie),
- zawieszenie - przy wjeżdżaniu w dziury (jak już nie da się ich ominąć) tucze się niemiłosiernie - chociaż żadnych problemów nie sprawia.
Gdyby nie gaz to bym nie jeździl tym autem - moja mama w Space Starze miala mniejsze spalanie :)
Ceny przeglądów są standardowe tak jak u konkurencji - brak niefirmowych części zamiennych.
Za tą cenę moglem mieć samochód większy i lepiej wyposażony (kupowałem jak kosztował 44 tys) teraz jest chyba lepiej.
Jednak jeżeli chodzi o jakość auta to nie wiem czy w tej cenie ma konkurentów.
przez 3 lata nic z autem się nie dzialo - po 73 tysiacach bede musial wymienic hamulce i chyba tylko tyl bo z przodu jest jeszcze grubo.
Jedynie śrubka od oslony termicznej kolo katalizatora mi zardzewiala (albo oslona) bo przy 4 tys obrotów slychac brzęczenie (mechanik zdiagnozowal wlasnie to) - przy przegladzeie sie poprawi.
Jedyna usterka nastąpiła przez gaz.
NIE MONTOWAĆ GAZU U KIEPSKICH GAZOWNIKÓW!!!
Spieprzyłem zawory przez gaz właśnie. Za duża temperatura spalania gazu jak na ten silnik (aluminiowa nowość ).
Mitsubishi zrobiło mi to najtaniej ze wszystkich mechaników u których bylem (łącznie z wiejskimi którzy chcieli prawie 2 razy tyle co w serwisie) - 2 tysiące zl (wymiana 8 zaworów wylotowych).
Teraz zamontowałem urządzenie zmniejszające temperaturę spalania gazu i chodzi jak nigdy wcześniej :) - gaz mam od 1 tys km.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 16V CZ3 95KM 70kW