Małe zwinne i bezawaryjne autko nie tylko do miasta.
Silnik bardzo elastyczny. Podwyższając nieco obroty można żwawo ruszyć spod świateł. Na autostradzie prędkości rzędu 130-140 nie są dla niego żadnym problemem.
W moim egzemplarzu skrzynia biegów działa dość topornie. Biegi wchodzą z wyraźnym oporem. Wsteczny czasem haczy; trzeba puścić i wcisnąć sprzęgło ponownie aby wszedł. Nic z tych rzeczy nie wpływa na bezpieczeństwo.
Układ jezdny w mieście pozwala na sprawne manewrowanie, a na drogach szybkiego ruchu jest wystarczająco sztywny, aby auto pewnie się prowadziło.
Mój egzemplarz ma 16 lat. Ostatnio zauważyłem małe ognisko korozji na progu. Poza tym bez zarzutu.
Tutaj minus ode mnie. Zbyt szerokie przednie słupki znacząco ograniczają widoczność i wpływają na bezpieczeństwo. Łatwo przeoczyć np. rowerzystę podjeżdżając do przejścia dla pieszych. Widoczność do tyłu jak dla mnie wzorowa.
Przyciski rozmieszczone są intuicyjnie. Ja osobiście nie mogę się polubić z fotelami. Mam 188 cm wzrostu i nie mogę znaleźć dla siebie wygodnej pozycji. Moja żona (177 cm) mówi, że jest w porządku, więc to raczej auto dla niższych osób.
Latem dobrze chłodzi w zimę dobrze grzeje.
Z przodu miejsca jest wystarczająco (i na nogi i nad głową). Z tyłu wygodnie będą podróżować niezbyt wysokie osoby.
Nie miałem nigdy auta z wyższego segmentu dlatego ciężko jest mi się wypowiedzieć. Dla mnie jest ok. Przy 130 km/h osoby z przodu mogą rozmawiać bez podnoszenia głosu. Oczywiście słychać szum wiatru i opon (silnika mniej).
W moim egzemplarzu jest jakieś zwarcie i ekran ciągle wyłącza się i włącza.
Jeżdżę już ponad 10 000 km i nic się nie zdarzyło.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 16V 95KM 70kW