Ocena kierowcy - Mitsubishi Colt IV

Markus, 19 lat temu
Silnik 1.6 GLXi 16V 113KM 83kW
Rok produkcji 1993
Mitsubishi Colt IV 1.6 GLXi 16V 113KM 83kW 1992-1996 - Oceń swoje auto
Jestem niesamowicie zaskoczony tym autem. Naprawdę dobrze wygląda, jest dość rzadko spotykane, ergonomia i niezawodność na 5-kę a do tego ma silnik, który wpędza w kompleksy posiadaczy wozów z dużo większymi motorami.
Typowy "japończyk" lubiący wysokie obroty, dość ciekawy dźwięk. Nieźle ciągnie od 4000 rpm, najciekawiej jest w przedziale 5000rpm-6500 rpm :) Auto jest niesamowicie zrywne, przez pierwszy tydzień po kupnie nie mogłem wyjść z podziwu, z jaką lekkością przyśpiesza ten model!
Zmiana biegów to prawdziwa przyjemność, skoki dźwigni są niewiarygodnie krótkie. Czasem mam problemy z wrzuceniem 1-ki ale wystarczy puścić i jeszcze raz wcisnąć sprzęgło i wchodzi jak po maśle :)
Model GLXi jest twardy - komfort jazdy na tym cierpi ale auto świetnie trzyma się drogi. Mnie to odpowiada.
Praktycznie żadnych zastrzeżeń
Wszystko idealnie pod ręką (poza włącznikiem wycieraczki tylnej szyby ale z tego i tak rzadko się korzysta)
Nie jest to co prawda Volvo, którym wcześniej jeździłem (ten to robił saunę w środku) ale brak zastrzeżeń. Zobaczymy zimą ;)
Używamy tego auta we 2-kę więc wszystko gra.
Mogłoby być lepiej ale nie jest źle.
Mam go krótko więc na temat awaryjności czy cen napraw nic nie powiem ale z cenników części wynika, że nie ma tragedii. Owszem, jest trochę drożej niż u niemieckiej czy francuskiej konkurencji ale za jakość się płaci :)
Za swój zadbany egzemplarz z niezłym wyposażeniem seryjnym i paroma atrakcyjnymi dodatkami dałem 8k PLN. Dziś wiem, że nie znalazłbym lepszego auta za takie pieniądze
Mam go krótko - zero zastrzeżeń
J.W.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 GLXi 16V 113KM 83kW [l/100km]