Ocena kierowcy - Mitsubishi Carisma Sedan

Silnik 1.6 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Mitsubishi Carisma Sedan 1.6 90KM 66kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Świetna jednostka. Żwawa z małym apetytem na paliwo. Bezproblemowa.
Lepszego samochodu jak do tej pory nie miałem. Auto posiada 90 KM, ale jest żwawe jakby miało ze 110 KM. Może to zasługa dobrych przełożeń skrzyni. Mimo, że to sedan to jest bardzo pakowny. Woziłem nim wózek typu gondola. Podczas 8 lat użytkowania nie miałem z nim poważnych problemów. Oczywiście auto było serwisowane na bieżąco, a nie katowane i sprzedane niewinnej ofierze o czym można tu przeczytać.
Bez zarzutu. Po zakupie pełny pakiet startowy, tzn. rozrząd, filtry, świece, kable. Potem tylko regularna zmiana oleju i... radość z jazdy Japończykiem.
Brakowało mi tylko 6ego biegu, bo przy prędkościach autostradowych jest głośno w kabinie. Raz musiałem zmienić plastikowe tulejki wybieraka (koszt 100 zł).
Słabe przednie zawiedzenie, ale dobre właściwości jezdnej. Tu jednak winiłbym polskie drogi. Zawsze coś się trafi do zrobienia, ale koszty są śmieszne. Poza tym auto prowadzi się rewelacyjnie. Bardzo dobry promień skrętu. Tylny zawias bezobsługowy.
6 z plusem. W wersji sedan bez czujników nie miałem żadnych problemów z parkowaniem równoległym i prostopadłym.
Wszystko pod ręką. Bardzo podobało mi się, że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki było ok. 1 min. na zamknięcie szyb, szyberdachu.
Auto bez klimy. Sam wentylator dawał radę z odparowaniem auto. Zimą po 2 minutach czuć było ciepło. Latem sytuację ratował szyberdach.
W tej klasie - ogrom miejsca.
Lubię dźwięk tego silnika, ale powyżej 100/h jest bardzo głośno.
Śmieszne o ile posiada się egzemplarz niezakatowany.
Rewelacja.
Gumowe elementy zawieszenia, czasami mocowanie amortyzatora.
Brak!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 90KM 66kW [l/100km]