Ocena kierowcy - Mitsubishi Carisma Hatchback

Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Mitsubishi Carisma Hatchback 1.9 TD 90KM 66kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : mam pare otarć od początku i ani grama rdzy
Inne : centralny zamek
ciekawe rodzinne autko
całkiem ciekawy silniczek, choć muszę przyznać, że mój poprzedni samochód peugeot 405 1.9 grd zbierał się zbierał się o wiele szybciej. Czasami muli go przy zbyt szybkim dodaniu gazu ale przy wyprzedzaniu daje sobie spokojnie radę
może to przez duży przebieg ale biegi czasami ciężko wchodzą. W pewnym momencie ciężko było włożyć wsteczny ale po małej regulacji i dokręceniu małej śrubki wszystko chodzi idealnie
lekko miękkie ale przyjemność z jazdy na długich dystansach jest bardzo przyjemna. Na dziurach lekkie chybotanie ale to w Polska. Nie oczekujmy zbyt wiele. W aucie są od nowości wszystkie elementy zawieszenia i spokojnie można bez wymiany przejechać jeszcze 50 tys.
lusterka idealnie, przednia i boczne szyby też, gorzej z tyłem jak się nie ma spojlera bo tył się zwęża i zachodzi lekko do góry co utrudnia cofanie. Dobrze mieć hak w razie czego;)
materiały średniej jakości i nie wiem dlaczego uparli się na produkowanie tych aut z niebieską tapicerką ( osobiście nie polecam bo takową posiadam). Przyciski i pokrętła czytelne i "pod ręką" schowki również intuicyjne i funkcjonalne
parę minut i już można się rozpinać ( pamiętajmy, że to diesle), w lecie klimatyzacja daje odpocząć od upałów, a autko niewiele więcej pali (ok. 0,5 litra na 100km)
powiem tak. Im nowsze auto tym ma mniej miejsca. Carisma nie może się nawet mierzyć z 405-tką ale jest w miarę przestronnie. Przy wsiadaniu za kierownicę trzeba mieć pewien system i kolejność wsiadania ale potem już się nie chce wysiąść
duży minus. co prawda to diesel ale powinno być ciszej. słychać szumy już przy 110
różnie z tym bywa. Autko nie lubi krótkich a częstych dystansów. na zakupy w paru miejscach nawet oddalonych o 1.5 km potrafi trochę zjeść ale za to na trasie ekonomicznie
szybko spada cena ale warto
marka mało awaryjna. nic się nie działo co spowodowało by zatrzymanie auta. Problem tylko z tylną klapą. Centralny zamek nie zamyka klapy przy przekręceniu kluczyka w innym zamku niż klapy
brak do tej pory (auto serwisowane w aso a ma przejechane 195000)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW [l/100km]

6,4