Silnik pracuje świetnie, troche brakuje mocy ale kultura pracy silnika jest super, elastyczność dobra przy odpowiednim potraktowaniu pedałem gazu. Na razie bezawaryjnie - oby tak dalej.
Ocena byłaby doskonała żeby moc była większa. Ale silnik jest super. Mam ciężką nogę ale silnik nawet nie jęknie. Na autostradzie w Niemczech ponad 180 km/h bezproblemowo. Elastyczność - kolega jechał omegą 2,0 za mną teren górzysty ja spokojnie 120-140 na piątce a on redukował na 4 żeby się mnie trzymać (zaleta diesla).
Skrzynia pracuje bardzo dobrze, nie ma problemu z przełączaniem biegów. Nie trzeba szukać odpowiedniego przełożenia. Oceniam skrzynię super - auto ma 175 tys przebiegu a wszystko chodzi jak w nówce.
Dobrze wybiera nierówności, nie boi się zakrętów ale trochę buja przy szybkim pokonywaniu zakrętów, chociaż opony nawet nie piszczą. Precyzyjnie się prowadzi. Bardzo dobre hamulce - tarcze na czterech kołach robią swoje. Dobrze działa ABS.
Samochód kupiłem w Niemczech - każdemu polecam zakup auta w tym kraju. Auto nie wybite, nic nie trzeszczy, nic nie stuka.
Widoczność dobra - co tu pisać :)
Wszystko pod ręką, nie szukasz nie błądzisz.
Klima wydajna, ogrzewanie i nadmuch działa dobrze bez zastrzeżeń.
Dużo miejsca dla każdego i z przodu i z tyłu. Duży bagażnik, składane siedzenia - świetna sprawa, przestrzeń ładunkowa jak w kombi.
Nie jest źle ale powyżej 120km/h diesel hałasuje. Z opowiadań pasażerów z tylnej kanapy podobno na niej jest duuuużo ciszej i bardzo wygodnie (nie siedziałem jeszcze podczas jazdy z tyłu) więc nawet niektórzy nie wiedzieli, że jadą dieslem.
Najlepsza część testu!!!
Auto jest bardzo ekonomiczne, jak się chce to bezproblemowo zejdzie się do 5l/100 ale to przy prędkościach do 90km/h i przy bardzo spokojnej jeździe. Mam dość ciężką nogę i średnio mi wychodzi 6-6,5 l/100km. Nie zwracam zbytnio uwagi na poziom spalania - lubię cieszyć sie jazdą. A zabawa jest przy dobrym wyprzedzaniu i przy jeździe na krętej trasie.
Sprowadziłem samochód z Niemiec i jadąc autostradą do Polski przy prędkości 140-160km/h średnie spalanie wyszło 6,2 litra. Rewelacja!!!
Jak napisałem wyżej kupiłem auto w 2007 roku w Niemczech z przebiegiem 133 tys km. Teraz czyli grudzień 2008 auto ma przejechane 175 tys i wymieniałem tylko przegub i osłonę wahacza koszt 400 zł (za dobrej jakości nową część, można kupić przegub za 180 zł ale ja sporo jeżdżę i kupiłem za 390 zł wymiana 50zł). Poza tym nic - absolutnie nic nie robiłem przy aucie prócz wymiany oleju i filtrów. W wakacje auto zapakowane bagażami plus 2 dorosłych i 2 dzieci, klima non stop trasa ponad 1300 km średnie spalanie 5,2 litra na 100 km przy normalnej płynnej jeździe, bez szarpania.
Doskonale nic więcej.
Urywają się przyciski sterowania szyb od strony kierowcy.
Bezawaryjność, samochód pewny w każdym calu.
Drobne eksploatacyjne wymiany (wycieraczki, klocki).
Wymieniłem przegub wewnętrzny nic więcej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 DID 102KM 75kW