Ocena kierowcy - Mitsubishi Carisma Hatchback

pluto311, 12 lat temu
Silnik 1.8 16V GDI 125KM 92kW
Rok produkcji 1997
Mitsubishi Carisma Hatchback 1.8 16V GDI 125KM 92kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Wygoda i komfort podróżowania.
Witam. Tak sobie czytam te wszystkie różne komentarze i postanowiłem podzielic się swoją opinią. Carisme GDi kupiłem przypadkiem - dokaldniej zamieniłem na poprzednie auto ktorym był Mercedes Benz W124 300 TD. Wcześniej tez był MB W124 200d, jeszcze wcześniej W124 200E no i nieśmiertelne Audi A3 1,9 TDI należący do mojej żony, i z pełną świadomością mogę oswiadczyć, że Carisma bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Dluuuuuugo szukałem nastęcy dla moich \"gwiazd\" których z uwagi na wysłużenie miałem już dość. W końcu zaproponowano mi ten japońsko-szwedzko-holenderski wynalazek. I tu miłe zaskoczenie. Miejsca dużo, pozycja za kierownicą rewelacyjna - wygodne i dobrze wyprofilowane fotele. Jakośc wykonania - bardzo dobra, miłe w dotyku plastiki no może poza włącznikami świateł przeciwmgielnych. Tapicerka trochę krzykliwa lae pomimo wieku świeża. Bagażnik super duży i pojemny. Poza tym na 16\" alu mistsubichi oraz z oryginalnym spoilerem prezentuje się nadal atrakcyjnie i niejedna głowa się jeszcze obraca na jej widok. Generalnie polecam rodzinom 2+2 jako rodzinne auto do codziennego użytku
Co do kultury pracy to w porządku jak na benzynę, troche stuka zimny ale to jest ich urok. Co do elastyczności spodziewałem się czegoś więcej ale to może być wynik długotrwałego jeżdżenia wcześniej diesel,em i turbo diesel\'em.
Pierwsze wrażenie - precycyjna i cicha, niestety im dłużej jeżdżę tym bardziej wydaje mi się że ta skrzynia po prostu zgrzyta. Co prawda sportowa nie jest więc może wystaczy \"wolniej\" zmieniać przełożenia?
Narazie w porządku aczkolwiek na krótkich i \"ostrych\" nierównościach wyraźnie stuka i puka - a niby wszystko w porządku.
Do przodu i na boki rewelacyjnie do tyłu przez tylną szybę trochę gorzej, ale jako zawodowy kierowca i tak nie uzywam lusterka wewnętrznego więc nie mam z tym problemu. dodatkowo oryginalne czujniki cofania pomagają :)
Nie doszukałem się poważniejszych wad - może umiejscowienie włącznika świateł przeciwmgilenych oraz skrzynki bezpiecznikowej malo intuicyjne.
Zimą jeszcze nie jeździłem, poza tym mam zamontowane w salonie webasto, ale obawiam sie że ogrzewanie będzie mało wydajne podobnie jak klima.
Rewelacja. Nie sądziłem że znajdę autko oferujące tak wygodną przestrzeń po moich wczesniejszych szafach tryzdrzwiowych.
Do 90 km/h rewelacja - powyżejj robi się zbyt głośno.
Jak na benzynę o pojemności 1.8 nie jest źle - jakiś niemiec czy francuz z tego okresu z takim silnikiem pali duuuuużo więcej. Co do napraw - jeszcze większych nie doświadczyłem więc trudno się wypowiedziec.
Rewelacja - bardzo dobrze wyposażone wygodne autko za 3 - 4 tys.
B.U.
B.U.