Ocena kierowcy - Mitsubishi Carisma Hatchback

Rok produkcji 1996
Mitsubishi Carisma Hatchback 1.8 16V 116KM 85kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Niezawodny o niezłych osiągach
Przeniesienie napędu : tulejki wodzika
Układ hamulcowy : zapiekanie się zacisków oraz tłoczka
Jest to bardzo fajne auto, wygodne i ekonomiczne jak na silnik benzynowy. Nigdy mnie nie zawiodło, a jeżdżę dość dużo, standardowe usterki są spowodowane polskimi drogami, ale tego typu dróg nie wytrzyma żaden samochód:) jestem bardzo zadowolony z tego samochodu i uwielbiam nim jeździć, małe dystanse potrafią zamienić się w długie wycieczki tylko dlatego, że tak dobrze się jeździ i aż nie chce się wysiadać:) Za te pieniądze jeden z lepszych samochodów o bardzo ładnej sylwetce i dobrym komfortem jazdy, tylko lać i jechać...!
Jak na samochód z tą masą bardzo fajnie przyspiesza i jest zwinny. Przy mniejszych prędkościach bardzo cicho chodzi. Na luzie cyka jak zegarek, aż nie chce się go gasić.
Jedyna dolegliwość to tulejki wodzika, które trzeba wymieniać jak nie wchodzi pierwszy bieg i/lub wsteczny, oraz piątka.
Twardsze zawieszenie pozwala choć trochę poszaleć, ogólnie zużywa się jak w każdym innych samochodzie na polskich drogach, standardem są drążki i łączniki stabilizatora oraz gumy wahacza tylnego.
Parkowanie tyłem może sprawić trudności, ale nie ma tragedii.
Jak na swoje lata samochód ma bardzo fajną sylwetkę i nie jedna osoba spogląda co to za auto:)
Bez zastrzeżeń, ale przydałaby się klimatyzacja bo w mojej wersji nie była montowana
Bardzo dużo miejsca, nawet wyższe osoby nie narzekają, z tyłu można jechać spokojnie w trzy osoby
Do 120km/h jest ok, później zaczyna hałasować
Jak na samochód o tej masie i z silnikiem 1.8 byłem w szoku, że może tak mało palić! Nawet w mieście nie ma tragedii, a w trasie można spokojnie zejść do 5,6l a nawet mniej przy spokojnej jeździe.
Za te pieniądze ciężko znaleźć lepszy samochód
Nic większego nie odnotowałem, większość usterek spowodowały polskie drogi jeżeli można je nazwać drogami. Po kupnie wymieniłem od razu tulejki wodzika skrzyni biegów, sworzeń wahacza z przodu i drążki stabilizatora. Ogólnie nigdy mnie nie zawiodła.
Nic ważnego mi się nie przytrafiło, może jedynie częste problemy z hamulcami, a mianowicie zapiekanie się zacisków

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 116KM 85kW [l/100km]

7,4