: Silnik jest wprost rewelacyjny, ekonomiczny i dynamiczny. 150kM przy masie auta 1440kg.
Samochodzik robi pozytywne wrażenie i przyciąga uwagę. Dobrze się prowadzi, jest wygodny, oszczędny i bardzo dynamiczny jak na SUVa ropniaka.
Silnik w tym samochodzie jest rewelacyjny. Bierze od samego dołu. Przekraczając 2000 obr/min ASX pokazyje pazur.
Precyzyjna i lekko się zmienia. Na początku sprzęgło było dla mnie trochę za głębokie, ale już jest OK.
Zawieszenie jest super, coś pomiędzy terenówką a osobówką. W sam raz na nasze polskie dziurawe drogi, których ten samochodzik się nie boi. Dobrze trzyma się w zakrętach. Jest bardzo zwrotny.
Przednie słupki są szerokie, zresztą jak we wszystkich nowszych samochodach. Przy parkowaniu nie ma problemów, dzięki czujnikom i dobrej zwrotności możemy wcisnąć się prawie w karzde miejsce.
Pokrętła i gałki wszystkie pod ręką i łatwe w obsłudze. Jedynie podłokietnik jest tak przesunięty do tyłu, że podczas jazdy nie radze podłączać usb czy ipoda do gniazdek, które się w nim znajdują.
Wentylacja jest bardzo wydajna, ale mam wrażenie, że punkty umieszczenia nawiewów i zakresy jej regulacji można by było jeszcze trochę lepiej dopracować. Wieje w twarz i przy dłuższych trasach z włączoną klimatyzacją można złapać katar.
Jak na samochód, który ma 4,3m długości to wnętrze jest ogromne. Większe niż w Peugeocie 407. Tylko bagażnik nie zachwyca ogromem.
Przy normalnej jeździe jest dość cicho. Przy wyższych prędkościach obrotowych słychać silnik. Na chropowatej drodze i dziurach słychać że się poruszamy.
Nie przejechałem jaszcze 1000km, wiec na razie jeżdzę spokojnie, bo silnik jest jeszcze na dotarciu. Na razie spala około 3,5 l/100km. Przy jeździe mieszanej 30%miasto 70%trasa i prędkościach około 100km/h. Średnie maksymakne spalanie przyjąłem szacunkowo, bo kusi wciskanie gazu w tym autku.
Cena zakupu nie jest mała ale za nią otrzymamy więcej niż u wielu, zazwyczaj droższych, konkurentów.
Mam za krótko samochód żeby oceniać niezawodność. ASX jast produkowany bezpośrednio w Japoni, a produkowane tam auta słyną z bezawaryjności. Okarze się z czasem.
Mam za krótko samochód.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 DID MIVEC 150KM 110kW