Po wnikliwym zgnębieniu auta testowego postanowiłem kupić ASXa. No może plastiki na desce mogłyby być odrobinę lepsze ale RAVka czy Outlander, nie mówiąc już o Subaru i tak zostają tu w tyle. A kosztują sporo więcej.
Jest to moja opinia z jazd próbnych ale solidnych.
Silnik poprawny ale bez fajerwerków. Ciągnie dość równo przez całe obroty ale nie ma tego dieslowskiego kopa (tylko 300Nm). Może dzięki temu dłużej pożyje sprzęgło. Turbodziura w normie. Słabsze silniki do tego auta nie mają sensu. Ten 150 KM to absolutne minimum biologiczne.
Bez uwag. Nic nie haczy. Pracuje niezauważalnie i o to chodzi.
Moim zdaniem bdb. Dobra trakcja przy 200km/h, cicho. Na dziurach troszkę buja ale te typy tak mieć muszą. Nic nie stuka, nie trzeszczy. OK.
W stosunku do konkurencji małych SUVów wręcz rewelacyjna. Dla mnie czujniki cofania zbędne.
Z przodu super. W większości konkurencji nie mogę sobie swobodnie ułożyć prawej nogi. Tu jest OK. Fotele bez regulacji lędźwiowej ale wybrzuszone prawidłowo. Z tyłu niewygodnie. Zbyt pionowe tylne oparcie. Wsiadanie takie sobie, miejsca na nogi - minimum socjalne. Dla mnie akurat nie ma to znaczenia, bo z tyłu wożę tylko teczkę. Za to składanie tylnego oparcia - rewelacja. Podłoga płaska i zachowany odstęp, pozwalający na położenie przedniego oparcia przy złożonym tyle.
Na to aż tak bardzo nie zwróciłem uwagi ale jeżdziłem trochę Outlanderem i była tam jedna z lepszych klim. Jeśli tu jest ta sama, to będzie OK.
Jw. Dla mnie OK, bo jeżdżę w 2 osoby ze sporą ilością bagażu. Z tyłu - czyściec.
Nie jest to oczywiście rolls ale przy konkurencji nie wyróżnie się jakoś specjalnie ani na plus ani na minus.
Nie sprawdzałem, ponoć faktycznie pali mało. Dla mnie ma to trzeciorzędne znaczenie. Podałem tu lipne wartości, bo inaczej program nie przyjmie opinii.
Bdb.
W serwisie zaklinali się, że żaden ASX jeszcze nie wrócił z żadną usterką. Kłamią?
JW.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 DID MIVEC 150KM 110kW