Ocena kierowcy - Mitsubishi ASX I SUV Facelifting 2016
Przebieg:
22 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: Brak uciążliwego hałasu podczas jazdy.
Zewnętrzny wygląd samochodu jest taki jaki szukałem. Zadziorny, prosty i estetyczny. Wnętrze ascetyczne czuć (w mojej wersji) cięcia księgowego ;-) Myślę o materiałach wykończeniowych kokpitu czy lewarka. Jednak każdy kierowca przyzna iż siadając na fotel kierowcy wszystko jest na swoim miejscu. Niczego nie trzeba szukać a drobiazgi typu wycięcie na kabelki w podłokietniku dopełniają obrazu co mam na myśli.
Przy tej masie i tym wyglądzie 117 koni jest trochę mało. Wyprzedzanie jest przez to trochę trudniejsze. Mój Micek ma taką przypadłość że po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia i wciśnięciu sprzęgła obroty wzrastają na ułamek sekundy. Może podczas przeglądu coś wymyślą.
Boję się dać pełną piątkę bo nie wiem czy nie trafię kiedyś na lepszą. Ta jest konkretna i bez zbędnych luzów czy oporów. Skrzynia z tym silnikiem tworzą zgrany tandem dzięki nim samochód jest elastyczny a przy redukcjach można nawet pokusić się o "sportowy pazurek szczeniaka" ;-))
Wysoki samochód i kierowca z niskiego zawieszenia to kiepski tester. Bałem się o szuranie lusterkami ale nic z tych rzeczy!! Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Potrzebuję jednak więcej czasu na lepszą ocenę. Zima będzie (mam nadzieję) dobrym sprawdzianem.
Plastikowe przednie błotniki zaskakują. Może lakier a raczej jego ilość można by poprawić. Wydaje się iż jest go tylko lekka mgiełka na powierzchni. Widoczność jest zadowalająca a czujniki parkowania rozleniwiają. Widoczność w lusterkach powala.
Przegląd samochodów z którymi miałem do czynienia i ... jadąc Mickiem nie narzekam na ten element. Grube przednie słupki zupełnie nie przeszkadzają w manewrowaniu czy prowadzeniu.
Każdy kierowca czuje się na swoim miejscu!! Pomimo ekonomicznych cięć na jakości materiałów to ergonomia jest po prostu fantastyczna. Brakuje miejsca na butelkę z napojem dla pasażerów tylnokanapowych.
Jak każdy japończyk i benzyna - ogrzewanie jest wspaniałe. Nagrzewa się już po paru kilometrach a nawiewy nie przeszkadzają w prowadzeniu. Brakuje jedynie nawiewów dla pasażerów z tylnej kanapy.
Zawsze można coś poprawić moja wersja Micka nie ma podłokietnika w tylnej kanapie. Natomiast ilość przestrzeni dla kierowcy i pasażerów jest bardziej niż wystarczająca zarówno dla wysokich jak i niskich.
I tu miłe zaskoczenie po przeczytaniu postów byłem nastawiony na "hałas nie do przegadania". Jest cicho i spokojnie na światłach wydaje się iż silnik zamiera. Przy prędkościach do 150 dźwięk porównywalny z Alfą 159 2.0 diesel. Szumią mocno opony.
Są dla mnie na razie zagadką ba ma samochód parę (6 miesięcy)
Jestem średniakiem zarobkowym więc cena nowego samochodu (KAŻDEGO) zaporowa. Myślę że wyposażenie w standardzie OK ale za cenę czujnika deszczu wolę leprze materiały wykończeniowe.
Brak
Tym bardziej brak ;-))