jestem młodym kierowcą...mam 23 lata...w swoim krótkim życiu miałem 2 maluchy i 1 mercedesa w123. teraz mam w124. zdecydowanie bez obsługowy samochód. po prostu wsiadam i jadę. trzeba pamiętać o jednym: to nie jest samochód sportowy. jego miękkie zawieszenie może trochę przestraszyć kiedy pokonamy jakiś zakręt dość ostro, podobnie hamulce...wyhamować takie bydle nie jest rzeczą prostą...jednak całość mojej oceny to zdecydowanie 5 :)
3.0 diesel. 6 garów. dla prawdziwego miłośnika odgłos pracującego tego silnika to muzyka :) piękny cichy klekot...
niestety nie mam 3 biegu...więc nie jestem w stanie całości ocenić. ale pozostałe biegi super :) choć muszę przyznać że w w123 5-skrzynia była bardziej elastyczna.
w w123 znowu było lepiej ale i tak nie wiele współczesnych aut może się z w124 równać :)
kiedy wsiadam do innych samochodów denerwują mnie malutkie lusterka, szeroki słupki dachowe itp. w mercedesie w124 jest super :)
nic dodać nic ująć :)
również maksymalna ocena
nooo tutaj nikt nie może zaprzeczyć że mercedes pod tym względem rządzi :) dość często korzystam z innych samochodów (służbowe scenici, meganki, golfy, pandy itp) i muszę powiedzieć że we wszystkich jest strasznie nie wygodni..pomimo regulacji fotela i kierownicy siedzi się niemal że z podkulonymi nogami i trzeba utrzymywać podniesioną stopę na gazie...co do miejsca z tyłu: nie jechałem jeszcze nigdy więc nie wiem :)
wyciszenie przy dużych prędkościach bardzo dobre, np. w renault scenic przy 140 nie da się już swobodnie rozmawiać natomiast w rzeczonym modelu mercedesa słychać tylko lekki szum :)
jak na 3.0 diesel z ´85 roku powiem że spalanie jest super...ostatnio rozmawiałem z gościem który jechał z koszalina do krakowa BMW 730D z 2007 r. powiedział że super bo spalił mu mniej więcej 8/100 km. myślę że więcej dodawać nie muszę:)
również 5 ponieważ: mało pali, naprawy za grosze, części za grosze, prezentuje się świetnie: nie raz miałem sytuacje kiedy na światłach lub na parkingu ktoś połechtał moje ego oraz dumę samymi pochlebnymi opiniami :) (mam bardzo zadbanego mercedesa, dodatkowe efekty błyskowe dodaje mu nowy lakier metalic :)
ten samochód po prostu się nie psuje :)
poważne....hmmmm...ten samochód naprawdę się nie psuje :)
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 TD 147KM 108kW