: Silnik pewny, odpala na dotyk, trzyma obroty, nie jąka się. A auto ma 17 lat:]
Bardzo wygodne auto, pewne, z charakterem.
Silniki mulaste, ale za to niezawodne - jestem w stanie zrozumieć kompromis.
Blacha - u mnie jak na razie ani śladu rdzy - ale słyszałem, że ludzie się skarżą na blachy w W124.
Zawieszenie - tapczan, chociaż niektóre dziury czuć za bardzo (a jestem po wymianie zawiechy)
Serwis - prostota konstrukcji - w tym przejawia się geniusz.
Ogólnie - 4+
Silnik nie do zajeżdzenia, przyspiesza równomiernie, nie jąka się. Odpala dobrze nawet zimą, więc jeżeli chodzi o motor to jest pięknie. Poza tym silnik nie jest mocno obciążony co wydłuża jego żywotność, ale niestety ogranicza moc.
Widełki chodzą poprawnie, czasem dwójka potrafi zastrajkować, ale wystarczy ponowić próbę i jest super. Nie ukrywajmy że MB w124 to samochód z reguły nastoletni. Jak na taki wiek skrzynia trzyma się nader dobrze. Nie gwiżdze.
Tu muszę przyznać, że mercedes mimo gabarytów promień skrętu ma bardzo mały. Brawo dla inżynierów!
Jeździ się niestety wolno, ale pewnie.
Z przodu widoczność super, z tyłu też, ale czasem przy wyprzedzaniu, gdy chcę się upewnić czy nikogo nie ma w martwym punkcie widok zasłania mi tylny słupek.
Wszystko na swoim miejscu i wszelkie funkcje na jednej wajsze. Przemyślane rozwiązanie. Poza tym wszystko na swoim miejscu i w zasięgu ręki.
Tu nie mogę się do niczego przyczepić. Auto nagrzewa się szybciutko, ma strefowy nawie oraz ogrzewanie postojowe, więc klimy mi nie potrzeba.
Mercedes... to jest 7 osobowe:)
Wyciszenie na przyzwoitym poziomie jak na tak głośny silnik. Przy 100 słychać jednak, że pod maską coś pracuje. Jak radio jest włączone to jest super.
No tu niestety jest gorzej. Ciężko trafić MB w stanie gotowym do jazdy i bez koniecznoiści remontu żadnych podzespołów.
Mimo że ceny nie są wygórowane, to części w tak starych autach wymienia się falami, więc ciągnie po kieszeni.
Spalanie jak na 90-konny silnik rzędu 7-8 l ON -> cena za niezawodność.
Średnio - dużo pali, dużo trzeba wsadzić pieniędzy, jeśli jest się idealistą, jak ja, a w zamian wszystko oprócz mocy. Jeśli nie korci, żeby deptać, to auto w sam raz dla ciebie.
Powtarzam - stare auto - przygotujcie się na masę drobiazgów, przeważnie związanych z elektryką,
Poważnych usterek w mercedesach nie stwierdza.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 D 94KM 69kW