mimo wszystich wad - daję piątkę. dla mnie to samochód marzeń. znaczy będzie, jak zarobię trochę kasy i zajmę się nim... :D
wtedy będzie to samochód marzeń... dla innych :D
ja używam, jeżdzę... hmm jeszcze w długą trasę czas pojechać :D
trochę przymało koni, ake w sumie nawet po tylu latach 130 jak potrzeba to wyciągnie.
w sumie jeżdzę 100, ew. 110. to nie jest samochód do wyscigów a ja nie mam się po co śpieszyć.
skrzynię mam 4-biegową, poszła jakiś czas temu do wymiany w tej chwili mam od W123 240. trochę zgrzuyta mi trójka, ale taki urok tej skrzyni.
co ma być... to Mercedes. tym samochodem się nie jeździ a pływa. i to w każdych warunkach :).
jedynym minusem mojego egzemplarza jest brak wspomnagania kierownicy... czasami ciężko się kręci.
widoczność prawie doskonała - na pewno o wiele lepsza niż w Daewoo Nexia (wiem, jeżdziłem). czasami przeszkadza tylko długość bagażnika (mam limuzynę), ale trxzeba się po prostu nauczyć ile ma.
no cóż... nie jest to samochód doskonały. zżera średnio 8-10 litrów/100 km. chciałoby się tak ze 3-5 litrów/100 km... marzenia, nie te czasy. ale jak na swój rocznik i tak mało potrzebuje.
no... tutaj akurat Mercedes to MISTRZ. nie potrzerba wiele czasu by w zimie rozgrzać wnętrze samochodu, ochłodzenie samochodu nawet w największe upały jak dla modelu bez klimatyzacji też szybkie.
ja nie narzekam (187 cm), pasażerowie również. nie wiozłem jeszcze 4 osób, nie wiem jak się wtedy pomieścić. miejsca w każdym razie jest DUŻO.
mnie nie razi dźwięk silnika, słychać wszystko co się złego dzieje (przy wyłączonym radiu), np. stukający tłumik. jest dobrze, a nawet jak na rocznik - prawie doskonale.
jeżeli chodzi o naprawy - drogie są części typu skrzynia biegów - 400 zł. za uzywaną (nowych brak) czy układ wydechowy (polskiej produkcji z montażem - 500 zł.)
paliwo - jak się nie stoi w korkach, idzie znieść. wyciąga ok 600 km na pełnym baku/50 l. do zapalenia się kontrolki.
niektórzy kupują graty po 1500 zł., ładują części i wiedzą czym jeżdzą.
mnie mój kosztował przy zakupie 5000, wszystkie naprawy serwisowe i części - kolejne 3-5 tys. teraz mam super autko.
co się ma psuć?? jak coś się psuje, to albo sie samemu naprawia, a jak kupić - tanio.
ja wymieniam tylko to co spróchniałe ze starości. daję piątkę, bo wymieniam TYLKO to. co ma się psuć??
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 55KM 40kW