Mam wersję 9 osobową (l2h1). Kupiłem ją do długich wypraw większa ekipą. Bardzo dobrze się sprawdza w tej wersji, zrobiłem już ponad 20 tys km bez żadnej poważnej awarii. Zawsze pojechał, zawsze wrócił. Spalanie od 9l przy spokojnej jeździe w trasie (
Pracuje bardzo kulturalnie, ciągnie od niskich obrotów. Niestety moc jest trochę za niska, z obciążeniem bardzo powoli się rozpędza. W górach nie raz trzeba podjeżdżać na dwójce. Trzeba jednak przyznać że nkezawodny, przebieg 440 tys nie zrobił na nim wrażenia, pracuje bardzo dobrze.
W porządku, biegi wchodzą dobrze, niezbyt ciężko. Niestety zużył się synchronizator trójki, trzeba wrzucać "z wyczuciem" inaczej zgrzyta
Dość wysoko zawieszony, więc mocno się przechyla na zakrętach, jednakże prowadzi się pewnie. Wybieranie nierówności jest mocno średnie, czuć dość mocno dziury, zawieszenie pracuje głośno. Trzeba jednak oddać, jest pancerne. Większe uwagi mam do mostu. U mnie wyje dość wyraźnie, dramatu nie ma, ale w dłuższej trasie przeszkadza. Mam wersję z najwolniejszym przełożeniem (3000 obr przy 105km/h), jest ono zdecydowanie za wolne na trasy. Domyślam się że jest to podyktowane mocą silnika (a raczej jej brakiem w tej wersji), z szybszym mógłby sobie nie dać rady.
Samochód rdzewieje na potęgę, trzeba się przyzwyczaić do ciągłych poprawek. To tak naprawdę największa wada samochodu. Doły drzwi, rant maski, poszycia progów a nawet losowe purchle na karoserii. Co chwila coś wychodzi. Na szczęście (przynajmniej w moim egzemplarzu) podwozie trzyma się dobrze, rdzewieje głównie oblachowanie zewnętrzne, więc nie ma starchu jechać :)
Siedzi się wysoko, więc widoczność do przodu dobra. Lusterka są spore, jednak przydałby się im drugi panoramiczny segment. Ogólnie w porządku.
Bez zarzutu, wszystko pod ręką. Na plus również łatwy dostęp do wielu rzeczy, jak filtry, wentylator nawiewu itp.
W zimę słabo się nagrzewa, jadąc w mieście tak naprawdę ciągle jest niedogrzany. Pomimo to w kabinie jest okej, nagrzewa się nie najgorzej. Klimatyzacja dużo daje, ale przez brak nawiewów z tyłu, chłodek tylko w przednim rzędzie. Zamontowałem wiatraczki na suficie, dużo poprawiły wentylację "przedziału pasażerskiego"
Jak to w tej wielkości busie, pełen komfort :)
Gdyby nie most, jest naprawdę w porządku jak busa. Do 110km/h można spokojnie rozmawiać. Później opory robią swoje, ale dalej nie ma dramatu.
Kupiłem dość zaniedbany egzemplarz, ale "wyprowadzenie" go nie zrujnowało portfela. Jest ok.
Za kilkanaście tysięcy dostajemy dość komfortowego busa, którym możemy jechać w trasę bez obaw czy wrócimy. Według mnie to dobra opcja
Psuje się sporo pierdół: panel nawiewu, przeciera się wiązka, problemy z zamkami. Są to jednak dość łatwe i tanie naprawy.
Brak zastrzeżeń, nie występują
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 CDI 82KM 60kW