Ocena kierowcy - Mercedes Sprinter II

Okres użytkowania: 1 rok
Mercedes Sprinter II 2.2 CDI 109KM 80kW 2000-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : wtryskiwacze
Karoseria : Rdza!!! strasznie sie sypie blacha
całkiem niezły silnik , małe spalanie , w miarę nie zawodny , tragiczna blacharka po prostu skandal!!!
Bardzo cichy na wolnych obrotach , niestety troszeczkę za głośny w czasie jazdy, szczególnie przy większych prędkościach, jak na 109 km i 270nm ciągnie niesamowicie nawet z większym ładunkiem , sam ładowałem 2 tony na pakę i nie było problemu z wybrzydzaniem, natomiast pusty nie jedną osobówkę zawstydza , silnik na pewno bardzo nowoczesny lecz awaryjny , jak większość CDI problem -wtryski ja wymieniałem raz ale serwis mówił ze mogę wrócić za kilkanaście tys na ponowną wymianę , bo nawet roczne sprinty mają ten problem ;(
drobne problemy z wrzucaniem biegów ale jak masz dobrego mechanika to ci z tym zrobi , ogólnie dobrze ze stopniowana skrzynia
bardzo wytrzymały , nic dodać nic ująć jeszcze nic nie ruszałem i na razie nie ma takie potrzeby :)
do przodu znakomicie tył jak w każdym dostawczaku
serwis nie jest tani szczególnie dla auta po gwarancji ale jak masz kogoś co ma opanowanego sprintera to nawet nie jest tak tragicznie
ogólnie wydajność dobra szybko się nagrzewa , ja mam fabryczne webasto wiec jest jeszcze lepiej , niestety bez klimy w lecie jest tragedia z uwagi na dużo szybę przednią, maiłem okazje jeździć wersją z klimą i jest po prostu miodzio, zmorą są urywające się kratki nawiewu co jak na merca jest po prostu skandalem!!!
jak do van
troszkę głośno po przekroczeniu 3tyś obrotów , jadąc do 100km/h jest znośnie przy większych prędkością już jest tragedia , ale i tak średnio jeżdżę z prędkością 100/110km/h wiec jest OK
mało ładunek około jednej tony trasa 790 km po autostradzie i spalane przy prędkości 100 do 120km/h spalanie w okolicach 9L co jest dla mnie naprawdę dobrym wynikiem
jest OK
WTRYSKI!!!