Ocena kierowcy - Mercedes Sprinter I

amsat@poczta.wp.pl, 20 lat temu
Silnik 2.9 TD 102KM 75kW
Rok produkcji 2000
Mercedes Sprinter I 2.9 TD 102KM 75kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Jak na samochód tej marki to przeciętny pojazd. Lubi się zepsuć, serwis ma kłopoty z naprawą, a jestem pierwszym właścicielem i jeżdżę mało(80 tyś. km od października 2000). Plus to bogate wyposażenie(nie za darmo, oczywiście), i wizerunek. Reszta to tylko samochód. No i zawsze te brudne tylne lampy...
niezły, ale głośny
sprintshift, 6-cio biegowa, super, ale uwaga! - serwis nie radzi sobie z usterkami
przyzwoity, jak na tak duże auto, pod warunkiem, że załadowany w 50%, bez ładunku nieprzyzwoicie skacze i ma poważne problemy z przyczepnością tylnych kół
przeszkadza podzielona szyba w drzwiach,
zamykany schowek ciężko się zamyka, pozostałe schowki to właściwie tylko wnęki, z których chętnie wypadają przedmioty, plus za duże kieszenie w drzwiach, cięzko wygodnie usiąść, brak regulacji kierownicy
tempmatik i klimatyzacja niezła, należy tylko pamiętać o wymianie filtra przeciwpyłkowego, polecam funkcję REST
słabe, pomimo silnika CDI /podobno cichego/
kiepsko, stary 120KM 2.9 palił ok. 8l/100km, ten to 9,5 do 10,5l/100km gwarantowane, niezależnie od stylu jazdy, co ciekawe modele 80KM palą tyle samo
to tanie auto
przepalają się żarówki, drzwi boczne trzeszczą i skrzypią, schowek nie chce się zamykać
kiepsko, byłem wielokrotnie upalowany, pierwszy raz zaraz po zakupie nowego samochodu przejechałem 100 km i koniec
Mercedes Sprinter I