Jak dla mnie najważniejsze - wsiadam i jadę, bez obaw o awarię na drodze. Jazda tym autem uspakaja i relaksuje. Nie jest demonem prędkości ani krzykiem designu ale ma swój klimat z myszką :) Autko jest z 1993 roku teraz jest listopad 2015.. więc ma prawie 23 lata i sprawia wrażenie "młodziaka".
Silnik sprawia wrażenie nieśmiertelnego.
W moim autku przewiduję w niedługim czasie albo naprawę albo wymianę skrzyni. Coś mi zgrzyta czwórka przy wyższych obrotach, może synchronizator. Poza tym biegi wchodzą dość mało precyzyjnie, trzeba sie przyzwyczaić.
W moim MB jest spory luz, czy też skok jałowy w układzie kierowniczym, ale ja to traktuję jako urodę pojazdu. Konieczne smarowanie przedniego zawieszenia, jak "wysycha" traci amortyzację, czuć każdą dziurę i zużywa się szybciej.
Pełna panorama do przodu, tyłu trzeba się "nauczyć".
Najbardziej pasuje mi stolik, czyli wewnętrzna pokrywa silnika :D brakuje uchwytów na napoje, są tylko niewielkie wytłoczenia na wewn. stronie drzwiczek schowka, trochę za płytkie i za daleko dla kierowcy.
Nie mam zastrzeżeń. Dmuchawa urywa łeb, natomiast ogrzewanie zaczyna być odczuwalne po jakiś 3-5 minutach jazdy, coraz bardziej odczuwalne :) dobrze idzie na szybę i na nogi.
Pasażer nie narzeka, kierowca trochę tak. Mam wrażenie, że siedzę lekko po skosie, silnik zabiera sporo miejsca, jestem dość wysoki i dla tego czasem mi to przeszkadza ale dramatu nie ma.Fotele choć mają 23 lata są dość wygodne.
Na szczęście jestem przygłuchy, ale jest dość głośno w kabinie, kiedyś może go wyciszę.
Części są, ale dość drogie. Tylko że auto się nie psuje. Wolę wydać więcej a rzadziej niż co chwilę warsztat.
Słyszałem, że kiedyś były one bardzo drogie, teraz za 5-7 tyś zł można kupić w miarę przyzwoity egzemplarz. Za te pieniądze kupi się o 10-12 lat młodszego Transita, Ducato czy Jampera ale zgnite do kości... ja wybrałem MB i nie żałuję.
Pierdoły, do opanowania.
Tylko skrzynia biegów.