: dużo osob mi odradzało ten silnik ale ja nie narzekam
: były przyszcze. zrobiłem to zaraz jaki kupiłem auto ale znowu się pojawiaja
: głośno na postoju
: tak jaki mówilem skrzypiące zawieszenie
Auto od trzech lat sprawuje się dobrze było kilka napraw i wymian ze względu na przebieg ale od 1 roku nic nierobione oprócz olejów i filtrów.
Silnik może nie jest jednym z najmniej awaryjnych ale w porównaniu do a8 2,5 v6 czy 3,3tdi to w mercu jest miód. Odpala zimą bez wiekszych problemów. U mnie przy -18 musiałem pokręcic go dłuzej.
Skrzynia sprawuje się bardzo dobrze z małym - . Nie wiem czy we wszystkich tak jest ale u mnie rzadko ale jednak pojawia się lekki przymulenie z redukcją ale jest możliwość redukcji manualnej także to nie jest taka duża wada ;)
wszystko jest tak jaki powinno, skręt bardzo dobry.
widoczność jest dobra do tego przy parkowania pomagają dużo parkotroniki z przodu i z tyłu.
większość jest w miarę czytelne i łatwe w użytkowaniu, jest jedno małe ale brak miejsca na kubki.W aucie luksusowym to troche wpadka. ja wyciągnałem z podłokietnika tego małego telefon i przerobiłem na uchwyt. gdy ma włożony tam kubek jest to nie wygodne dla pasażera ponieważ musi trzymal lewą ręke w powietrzu. naszczęście dużo jeszcze sam :)
Nie wiem jak w innych ale u mnie jest bardzo silnia klimatyzacja. na przedostatnim biegu regulacji siły nawiewu jest za słaba a na największym jest za mocno. ale to może być tylko dla mnie tak odczuwalne. a z ogrzewaniem niemam tego problemu
w krótkiej wersji s-ki 2-wu metrowiec za 2-wu metrowcem moze miec maly problem ponieważ na stopy jest troszke za mało miejsca ale z kolanami nie ma prolemu. w wersji long ten problem został rozwiązany
bardzo jestem zawiedźiony tym że na wolnych obrotach to auto tak głośno chodzi w a8 o połowe ciszej to się odbywało. Ale na wysokich obrotach jest to dobre jeżeli ktoś lubi słuchać ryku prawdziwego auta :)
Wszystko załeży o tym jak jeździsz autem w jakim stanie kupiłeś i jak dbasz. Mam tą s-kę od 3 lat i dbam o nią bardzo a ona odpłaca się bezawawaryjnością. Nie warto kupywać s-ki na okazję lepiej dać 5 tyś wiecej i kupić z dużym przebiegiem niż kupic za 19 tys na okazje z 200tys przebiegu a tak naprawde z 600tys przebiegu i włożyć 12 tyś zeby doprowadzić do normalnego stanu...
tak jak pisałem w s-ce nie ważny jest rok tylko stan... Ja dałem za swoją 32 tyś i nie żałuje przez 2 lata kosztowało mnie taką samą kwotę kupno a8 1998rok utrzymanie i serwisowanie, a a8 nie dorasta s-ce do pięt z zewnetznego wygladu i wewnerznego. zainwestowalem w wyglad s-ki 6 tyś zabiegi kosmetyczne podświetlnie niebieski neon pod nawozie i nowe felgi chromowe... przepiękne następcą bedzię nowsza generacja s-ki ale to jeszcze kilka lat :)
czasami zdarza się że nie chcę się podświtlać licznik ale to wystarczy zamknąc auto i otworzyć problem znika tak po za tym nic specjalnego.
od trzech lat nic nie robione tylko wymienione zawieszenie bo skrzypiało na dziurach ale to nie wada i można tak jeździć. Ja sobie wymieniłem bo mi to przeszkadzało. Teraz czas wymienić olej w skrzyni.
- zużycie paliwa dla silnika 4.0 V8 (400 CDI) 250KM 184kW