Po przesiadce z Passata skok komfortowy bardzo odczuwalny. Przede wszystkim ten silnik i automat. Coś wspaniałego. Passat 4x4 palił mi średni 10 L ON, ten w przeliczeniu kosztowym pali 7 L On:) a frajda z jazdy i ta przestrzeń... myślę że długo ze mną zostanie
Na gazie 6 rok ten silnik sobie radzi. Instalacja prins. Bez zastrzeżeń nie czuć żadnej różnicy między pracą na gazie a benzynie. Oprócz wymiany okresowej nic nie robiłem przez 40 tys. (Przy zakupie patrzyłem ten silnik na allegro ze chodzi po ok 3 tys zł. Pytam mojego mechanika czemu tak tanio a on ze się nie psuje to i popyt słaby :)
Jeździłem wcześniej automatem VW. MB dużo lepszy przy takim silniku obrotu przy normalnej jeździe dochodzą do 2.5 tys obrotów. Dzięki czemu spalanie jest niskie a silnik nie wyzylowany
Na prostej rewelacja, na zakrętach trzeba wyczucia
Komfort dla 6 osób jest świetny długa trasa i wszyscy zadowoleni
Mercedes trochę stylowo przestarzały ale dzięki temu nie zawodny
Przełamałem na tym aucie moje stereotypy. 5 L silnik o matko ile to pali, ile OC ! Takie było moje myślenie :) zmieniło się bo pali mniej niż 3l a ubezpieczenie w takiej samej cenie
Jak patrze ze nowy kosztował 420 tys zł a ja dałem po 9 latach 65 tys to ta kwota do jakości jest 5na5. Trafiłem tez na zadbany egzemplarz (nie kupiłem najtańszego ;)
Wymieniłem sobie poduszki w zawieszeniu bo patrze ze nowe zamienniki dobrej jakości 720 zł za komplet ale mechanik mówił ze stare jeszcze dobre. Lekka różnica na plus jest. Olej w skrzyni biegów i filtr to raczej standard. A jedynie moduł Sam tył sobie używany sprowadziłem bo żarówki niektóre nie świeciły. I tyle :) obiektywnie nie boje się awarii większość części pasuje od różnych modeli MB i ceny w tym rocznik są rozsądne
Jeżdżąc szybko na trasie nie przekracza 18 L lpg a czasem jak emeryt jeżdżąc to najmniej spalił 12