Samochód który w końcu trafił w mój gust... Miałem różne samochody, małe, średnie, duże limuzyny, suv-y... Jednak ML idealnie wpasował się w moje wymagania. Do zakupu auta podchodziłem bardzo sceptycznie (jakoś nie miałem przekonania).
Wcześniej użytkowałem BMW X5(2lata), dwa miesiące jeździłem Q7-wielki z zewnątrz i nie wygodny dla pasażerów z tyłu(przerost formy nad treścią) - ale mercedes to mercedes.
Polecam każdemu kto ma wątpliwości dotyczące zakupu tego modelu.
więcej poniżej.
Mój fabryczny silnik miał 190km (280cdi) zmieniłem oprogramowanie na 320cdi ok 230km i jazda jest naprawdę przyjemna. Kultura pracy na wysokim poziomie.
Brak zastrzeżeń.
U mnie bez pneumatyki więc nie ma się co psuć :)
Mimo swoich gabarytów bardzo dobrze się nim manewruję na ciasnych parkingach. wjeżdżając żony citroenem C3 na parking musiałem się łamać na 2razy mercedes wlazł na raz :)
samochód ma juz 11 lat i korozji nie widać... :)
Dla niskich osób (moja żona) średnio... trochę narzekała że nie widzi maski :) Jak dla mnie (185cm wzrostu) bez zastrzeżeń-chociaż też maski nie widzę. Nie mam kamery cofania ale czujniki dają radę :)
wszystko na swoim miejscu... dźwignia zmiany biegów przy kierownicy bardzo fajna rzecz (tak powinno być w każdym aucie)
zima - Mimo silnika diesla i braku webasto z nawiewów po przejechaniu kilkuset metrów leci ciepłe powietrze
Lato - czarne auto, czarne wnętrze jak postoi na słońcu to troszkę czasu trzeba by go schłodzić...
wizualnie za dużo tego miejsca nie ma, ale jak już sie wsiądzie to jest super... bardzo wygodne fotele z długim siedziskiem zarówno z przodu jak i z tyłu.
bagażnik bardzo pojemny...
do 150km/h jak najbardziej ok
powyżej słychać już szum powietrza no ale w końcu to suv wiec normalne...
BMW X5 i AUDI Q7 dużo droższe w utrzymaniu... Polecam części z ASO - naprawdę nie są drogie w porównaniu do zamienników.
Co do spalania - w małym mieście (krótkie odcinki)ok13l
trasa 9-10l przy prędkościach do 140km/h
trasa 10-11L prze prędkościach 140-160km/h
uszkodzony czujnik parkowania
dwie może nie poważne ale upierdliwe
pierwsza to cieknący olej z pod chłodnicy oleju (dużo rozbierania żeby się tam dostać)
druga to na własne życzenie - zalany moduł komfortu.
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 V6 (280 CDI) 190KM 140kW