Ocena kierowcy - Mercedes Klasa GL X164 Off-roader
Okres użytkowania:
niecały rok
Nie kupiłby ponownie
: Kultura pracy,spalanie.elastyczność
Uwagi mam do elektroniki związanej z klimatyzacją nie do wentylacji,która jest bardzo dobra.
W tym aucie to przestrzeni z całą pewnościa nikomu nie zabraknie.
W zasadzie słychać tylko szum opon,silnik bardzo dobrze wygłuszony.
Jak na taką dużą masę pojazdu jestem bardzo zadowolony ze spalania 9-11 l na 100km to bardzo dobry wynik.
Klapa bagażnika nie zamyka się.3 razy wymieniałem zamek.Ogrzewanie fotela kierowcy 2 razy naprawiane.
Łączniki w zawieszeniu wymiana co 20-30 tys.(ale to wina Naszych dróg)w JEEPie tego nie miałem.Ze względu na zaawansowanie techniczne GL mam dużo uwag dotyczący elektroniki np.raz zamyka szyberdach i okna z kluczyka a za 60 min tego nie robi,błąd sensora nasłonecznienia powoduję dziwne zachowania klimatyzacji,musiałem kiedyś skorzystać z koła zapasowego ale ze względu na różnice w rozmiarach komputer nie dał mi na zapasowym jechać,po napompowaniu kół do wymaganego ciśnienia komputer nadal pokazywał sprawdź ciśnienie ,pomimo resetu.
Poważną usterką było wymiana amortyzatora z przodu .Po podniesieniu auta do góry i następnie opuszczaniu strzelił jak petarda.Wymiana droga i czasochłonna,a co ciekawe w 2 dni po odebraniu z Serwisu poduszka z tyłu zrobiła to samo.
- zużycie paliwa dla silnika 300 CDI 4MATIC 224KM 165kW