Nie zamieniłbym tego auta na żadne inne z tej klasy samochodów. Spędziłem w e-klasie ponad 100000 km i nie żałuje wyboru. Jak to mówią bez gwiazdy nie ma jazdy :-)
Silnik jest rewelacyjny, dynamiczny, cichy i oszczędny. Jak go kupowałem w salonie odradzili mi diesla i bardzo dobrze. Mimo przebiegów rzędu 40 000km rocznie 250 cgi wychodzi kosztowo tak samo jak 220 cdi a kultura pracy jest o niebo lepsza. Mam porównanie do c-klasy w204 którą użytkowałem wcześniej.
Skrzynia ogólnie ok bardzo płynna i bez problemów przy tym przebiegu ale konkurencja oferuje nowocześniejsze skrzynie dwusprzęgłowe.
Auto bardzo komfortowe i to właśnie kocham w mercedesach. Ktoś powie że BMW czy Audi prowadzą się lepiej bo gdzieś tam w łuku wjeżdża się szybciej ale co z tego jak na polskich drogach wypadają mu plomby z zębów. Jak wydaje 250 000 zł oczekuje komfortu a nie bicia rekordów.
Auto ma swoje gabaryty i trzeba się przyzwyczaić ale jest parktronic.
Wszytko na swoim miejscu. Obsługa bardzo intuicyjna ale bez jakiegoś polotu stylistycznego.
Jak to benzyna, w zimę 2 km i cieplutko a w lato klima wydajna jak w aucie klasy premium przystało.
Miejsca pod dostatkiem, tylko s-ka zapewnia więcej komfortu.
Cichutko do prędkości 180 km/h później szum opon i wiatru. Opony 245/45/17 także mają prawo troszkę hałasować.
Jeżeli chodzi o zakup nie jest tani wersja z silnikiem 250cgi w avangarde i kilka dodatków 253000 zł ale to mercedes nie będzie kosztował tyle co insignia. Spalanie na bardzo przyzwoitym poziomie trasa 7,8 - 8,5 miasto około 10, mieszane 9. Dla przykładu przy prędkości 170km/h na autostradzie i tempomacie komputer pokazuje 8/100 dla mnie to bardzo dobry wynik. Diesel 220 cdi spala około 1-1,5 mniej ale jak sie to przeliczy na 100 000 km to w naprawy i serwisy diesla ładuje się całą zaoszczędzona kwotę.
Ogólnie dobrze ale przeglądy co 20 000 km to częściej niż u konkurencji. Z drobnych usterek miałem naprawę parktronica,czujnika temperatury zewnętrznej i spalonego xenonu. Przy wymianie jednego drugi serwis też wymienia bo mają inny kolor świecenia.
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 250 CGI BlueEFFICIENCY 204KM 150kW