Ocena kierowcy - Mercedes Klasa E W124 Sedan

Krystian86, 12 lat temu
Silnik 2.5 D 113KM 83kW
Rok produkcji 1995
Mercedes Klasa E W124 Sedan 2.5 D 113KM 83kW 1993-1995 - Oceń swoje auto
Jestem pozytywnie nastawiony do tego modelu, ale natomiast żeby coś więcej powiedzieć na jego temat to poczekajmy jeszcze rok, dwa, dopiero wtedy okaże się co i jak.
Bardzo dobrze wyciszony, większość kto nie zna auta, i wsiada do niego pyta czy to benzyna czy diesel :)
Biegi wchodzą idealnie, nie topornie jak w innych nawet nowszych autach ...
Doskonałe auto na nasze dziurawe drogi, jeżeli w zawieszeniu wszystko jest ok, a co do skrętu to nie ma lepszego auta.
Lusterka choć nie są zbyt wielkie ale wszystko bardzo dobrze w nich widać, a i do przodu widoczność ułatwiona jest dzięki gwieździe; więc nie bez przyczyny powstało przyslowie \"BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY\" ;=)
Wszystko dobrze spasowane, bagażnik duży i próg załadunkowy nie przeszkadza w przewożeniu większych bagaży, jedyny minus to zbiornik paliwa za siedzeniem i siedzenia niestety przez to nie składają się.
Po wyjechaniu z parkingu i wrzuceniu 3 biegu już czujemy ciepełko z nadmuchów, E250 słynie z cudownego ogrzewania, w zimie mozna bez bólu jeździć w samej koszulce.
Auto w końcu należy do wyższej klasy średniej, więc jego długość 4.7m mówi sama za siebie, 4 osoby mają wygodę a i 5 osób na pokładzie nie wyszło by z niego po długiej podróży z bólem kręgosłupa.
Diesel a w środku cichutko jak przy silniku benzynowym.
Jak na tą pojemność nie ma co narzekać, w końcu 5 garów to trzeba nakarmić, w zimie przy -20 stopniach drastycznie zwiększa się.
Bardzo dobrze trzyma swoją cenę polecam jeżeli ktoś ni chce stracić na samochodzie.
Wymieniłem tylko oringi na pompie, następnie świece żarowe, które są ciężkim tematem dla każdego użytkownika E250 113KM a tak poza tym to myślę, że jest bardzo dobrze jak na auto z 1995r.
Jeszcze nie było tak (odpukać w niemalowany) żeby gwiazda stanęła na środku drogi, no chyba że zabrakło ON.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 D 113KM 83kW [l/100km]

7,3