: Nie sądziłem, że będzie aż tak dużo lepszy od moich dotychczasowych samochodów popularnych marek. Zdecydowanie polecam.
Silnik o stosunkowo dużej mocy (spalinowy + elektryczny łącznie 193 KM), przy relatywnie niedużej pojemności skokowej 1500 cm3, elastyczny, o wysokiej kulturze pracy, przy rozsądnym użyciu gazu potrafi być ekonomiczny,
9 biegowy automat pracuje bez zarzutu. Szybko i niezauważalnie zmienia przełożenia, pozwala na osiągnięcie niskich prędkości obrotowych silnika np. 1800 obr./min przy 140 km/h.
Układ kierowniczy bardzo bezpośredni, zawieszenie komfortowe, ciche i sprężyste zarazem. Samochód jak przyklejony trzyma się drogi, jest odporny na boczne podmuchy wiatru przy dużych prędkościach.
Piękna klasyczna limuzyna z nutą nowoczesności. Uważam, że za 10 lat ten samochód nadal będzie wyglądał dobrze i nie będzie po nim widać upływu czasu.
Bez zarzutu, mam kamery 360 st., czujniki parkowania. Samochód sam parkuje, sam wyjeżdża z parkingu, ale też ma system wsparcia przy cofaniu z przyczepą. Podczas oczekiwana na skrzyżowaniu z sygnalizacja świetlną, obraz z przedniej kamery wyświetlany jest na ekranie wewnątrz pojazdu.
Mam pakiet premium, więc auto jest naprawdę dobrze wyposażone. Denerwują tylko braki wyposażenia, których można było uniknąć na etapie konfiguracji (kupiłem auto z placu od dealera) takie jak: tylko jedno gniazdo USB, konieczność wykupienia usługi rejestratora jazdy (1000 zł jednorazowo za uruchomienie kamery zainstalowanej fabrycznie w aucie), światła przednie Digital Light moga mieć funkcję projektora po wykupieniu jej za ok 80 zł / miesiąc.
Mam czarną tapicerkę wykonaną w całości ze skóry ekologicznej. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości, za to latem parzy przy wsiadaniu. Fotele są ogrzewane, ale nie są wentylowane. Mam elektrycznie regulowaną kierownicą, ale nie jest ona ogrzewana.
Dwustrefowa klima automatyczna działa b. dobrze. Z tyłu nawiewy dla pasażerów tylnej kanapy. Panel sterowania klimatyzacją jest dotykowy, ale jest stale dostępny na ekranie wewnętrznym, bez konieczności przeklikiwania menu.
Z przodu komfortowo. Z tyłu OK dla dwóch pasażerów z uwagi na wysoki i szeroki tunel środkowy. Tylna kanapa wyprofilowana dla dwóch pasażerów.
Cicho sza, nawet przy bardzo wysokich prędkościach.
Wewnątrz również nie słychać żadnych pisków , trzasków.
Jestem przed pierwszym przeglądem, więc nie wiem jeszcze jaki będzie jego koszt. Spalanie średnie z dystansu 15 000 km w przeciągu 1 roku (jesień 2023-jesień2024) to 7,5 l. W listopadzie tego roku przejechałem jednego dnia ponad 700 km autostradami i drogami ekspresowymi - spalanie na poziomie 6,9 l.
Generalnie zauważyłem, że auto jest bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Podczas gdy latem na drogach podmiejskich na krótkim dystansie spalanie wynosi ok 5,6-5,8l, to gdy temperatura powietrza spada poniżej 0 st. C spalanie wzrasta do 7-7,8 l. W mieście spalanie ok 9l.
To auto jest droższe ok 20% od swoich konkurentów tj. Audi A4, BWM 3, Jaguara XE, Lexsusa ES. Jednak Mercedes, to zawsze Mercedes. Samochód nie do pomylenia na drodze z inną marką, reprezentacyjny, komfortowy. Uważam, że jeśli tylko można, to warto kupić auto tej marki. Wrażenia z jazdy są nie do przecenienia. To one przesądzają, że warto zapłacić nieco więcej by móc cieszyć się tym samochodem.
Po roku brak jakichkolwiek usterek.
Nie było takich.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 180 170KM 125kW