: W pierwszym okresie po zakupie czułem się dopieszczony w trakcie jazdy, obecnie ta fascynacja minęła ale myślę o kontynuacji przygody z Mercedesem w nowszej wersji.
: Stuki na większych nierównościach nie przystroją Mercedesowi. Diagnosta twierdzi że w zawieszeniu brak luzów a stuki pozostają.
Samochód w którym można się poczuć dopieszczonym mimo wielu słabych punktów.
Dobra kultura pracy, spory zapas mocy
To mój pierwszy automat i mimo że działa z pewnym opóźnieniem i czasem szarpnie to daje super wygodę. Następny samochód te z automatem.
Mały promień skrętu, rewelacyjnie łatwe manewrowanie, dobre trzymanie się drogi. Jednak nie wiem czy tylko w mojej wersji wyposażenia avantgarde zawieszenie jest stosunkowo sztywne i na większych nierównościach głośnie i nieprzyjemnie dobija. Tutaj duży minus.
Sylwetka mimo upływu lat może się podobać. Jakość lakieru w porównaniu do japońskich aut jest bardzo dobra.
Widoczność szczególnie w porównaniu do innych kombi jest super, nie potrzebuję czujników cofania.
Tutaj również wzorowo, wszystko w zasięgu i dopasowane. Od początku poczułem się zespolony z tym autem. Wyposażenie kabiny słabe w wielu miejscach: pękający podłokietnik drzwi, łuszczący się uchwyt drzwi, pęknięty boczek fotela, rdza na listwach ozdobnych drzwi, połamana roleta schowka.
Jest dobrze ale praca klimatyzacji w automacie jest specyficzna i dopiero po 2 latach udało mi się z nią dojść do ładu.
Dla mnie w sam raz.
Do 130 km/h cicho, powyżej wzrastają szumy ale akceptowalnie.
Technicznie samochód zaawansowany ale nie przekombinowany. Sam daję radę przy większości napraw. Instalacja LPG pomaga ograniczyć koszty eksploatacji.
Części do Mercedesa nawet zamienniki są droższe.
Wcześniej miałem Toyotę Avensis i uważałem że to nudne auto bo się nie psuło. Kupiłem sobie Mercedesa z charakterem któremu ciągle coś dolega. Termostat 2 razy, pompa wody, wahacz przód, końcówka drążka kierowniczego, odma silnika, regulator napięcia alternatora, sprzęgiełko alternatora rolki paska wielorowkowego, pompka spryskiwacza 2 razy , elektromagnesy kół rozrządu puszczają olej.
Na drodze mnie nie zawiódł. Z poważniejszych spraw to konieczność wymiany popychaczy hydraulicznych które głośno stukały po każdym rozruchu, wymiana łańcucha rozrządu z napinaczem oraz 6nszt sprężyn zawieszenia 2xtył, 1xprzód. Również pod okresową kontrolą trzeba mieć stan kół zębatych zmiennych faz rozrządu które tracą zęby przy luźnym łańcuchu rozrządu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 (C 230 Kompressor) 192KM 141kW