Ocena kierowcy - Mercedes Klasa C W203 Kombi T203

Dawid, 11 lat temu
Silnik 1.8 (C 200 Kompressor) 163KM 120kW
Rok produkcji 2004
Mercedes Klasa C W203 Kombi T203 1.8 (C 200 Kompressor) 163KM 120kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : dynamiczny, elastyczny, cichy i w miarę ekonomiczny (obawiałem sie większego spalania - przy oszczędnej jeździe spalanie jest zaskakująco niskie jak na auto tej klasy, masy i silniku (dla porównania citroen C5 katastrofa)
auto komfortowe i dynamiczne. dobre nagłosnienie, wyciszone, dopracowane. nie chce się z niego wysiadac :)
Silnika nie słyszysz nawet jak wskoczysz na diabelsko wysokie obroty. Jest bardzo elastyczny aczkolwiek ciężko z małą prędkością jechać na 2 biegu. Rozrząd na łańcuszku - lubi nieco wyższe obroty. Nie czuć prędkości - na początku na światłach hamowałem niemal z piskiem opon
Przekładnia oczywiście chodzi płynnie. Przejechałem dopiero ok 5 tyś km. Ciekawie wbija się wsteczny jednak czasami można pomylić z ...1 i na odwrót 1 z wstecznym.
Duży promień skrętu, auto na drodze po prostu płynie. Ma twarde zawieszenie (AVANTGARDE)więc jak czasami wjadę w nasze polskie koleiny na drodze to autem strasznie rzuca. No ale to nie wina zawieszenia - przy również nawierzchni poezja
Przód i boki przestronnie, lusterak ok, jednak przy cofaniu trudno ocenić odległosc, ciezko mi go wyczuc. z reguły zatrzymuję się 1 m od lampy sądząc ze mam ja juz na zderzaku
Błędne jest przekonanie, że wszystko do mercedesa z tytułu ze to mercedes kosztuje kokosy. Jest to wyższa klasa wiec nie można porównywać do corsy czy fiata pandy :) W tej klasie na pewno są droższe części do Alfa Romeo, Japońców, koreańców Hiunday i40. Na razie przejechałem ok 5 tyś km. Oleju wchodzi 6 l. Wymieniałem dwie rolki i główny pasek (rolki po 70 PLN, pasek 110 PLN). Filtry: można kupić drogie węglowe za ok 250-300 PLn lub odpowiedniki za ok 80 PLN.
super, szybko i błyskawicznie. klima na AUTO wprawdzie huczy no ale to AUTO więc na poczatku równa temperature. Tylnie boczne szyby podgrzewane. Przednia dosłownie moment, kilka sekund jeśli jest zaparowana. I oczywiście doskonała możliwość steraowania
Sporo miejsca, przód i tył. Wygodnie i przestronnie. Łatwo dostać się do panelu na drzwiach (elektryczne szyby). Radio i telefon w kierownicy. wygodne regulowane podłokietniki. Fotel dla mnie jak kanapa
Wszechobecna cisza :) Silnik mruczy jak wskocze na 5 tyś obrotów, ma dobre nagłośnienie, przy oczywiście zamkniętych szybach nie słychać muzyki na zewntrz
min. trasa 6,5 l. Tak, udało się osiągnąć, sprawdzałem jadać oczywiście na tempomacie ok 115 km na 6 biegu. Średnio w trasie spalam 7,5 l. Nie zaliczam się do kierowców którzy uważają z naciskaniem na pedał gazu. Jazda jest przyjemnością. Zawsze tankuje do pełna: 60l to u mnie ok 750 km mieszanej jazdy z przewagą trasy. W mieście max spalałem ok 13,5, min. 10,5 co oczywiscie zależy od jazdy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 (C 200 Kompressor) 163KM 120kW [l/100km]

7,7
7,5
9,0
6,6
Dziennik kosztów dla Mercedes Klasa C W203 Kombi T203 1.8 (C 200 Kompressor) 163KM 120kW
Mercedes Klasa C W203 Kombi T203