: Naprawdę doskonała, bezobsługowa jednostka. Osiąga świetne spalanie i pali w każdych warunkach! Czego chcieć więcej?
Dałbym 4,75 za całokształt. 5 może dostać tylko samochód prosto z salonu.
Świetny motor. Wysoka kultura pracy, niezła dynamika i niskie spalanie. To jeden z ostatnich bardzo udanych silników Mercedesa. Pali w każdych warunkach. Przy tym przebiegu nie kopci i nie bierze oleju. W sumie to nic dziwnego, te silniki potrafią przejść nawet 1 000 000 km bez remontu. Motor to największa zaleta tej maszyny. Bezobsługowy, bezproblemowy, bezawaryjny i bezkonkurencyjny. Nigdy nie odmówił posłuszeństwa. To największa zaleta tego auta. W dodatku niskie spalanie na poziomie 5,3 l na trasie. W mieście nigdy nie przekroczyłem 7,3 l (Warszawa)
Wszystkie biegi wchodzą płynnie i bez zgrzytów. Bardzo dobrze rozłożone poszczególne przełożenia. Zero kłopotów z biegiem wstecznym. Dźwignia chodzi lekko, łatwo i przyjemnie. Skrzynia automatyczna przy tym silniku to grzech.
Świetnie wchodzi w zakręty nawet przy dużych prędkościach. Zawieszenie naprawdę wysokiej klasy. Każdy dołek jest bardzo precyzyjnie tłumiony. Jazda sprawia przyjemność. To nie Audi A4 lub Alfa Romeo w którym mamy do czynienia z aluminiowym zawieszeniem, które bardzo szybko się kończy... W Mercedesie W202 mamy naprawdę dobry układ jezdny dobrze dostosowany do masy pojazdu. Pojazd jak mało które zachodnie auto nadaje się na polskie drogi. Zawieszenie znosi naprawdę dużo i to przez bardzo długi czas. Umieściłbym je w największych plusach tego modelu.
Z przodu bardzo dobrze. Niezbyt szerokie słupki są wystarczające. Nie zasłaniają dużego pola widzenia. Boki bez problemów. Z tyłu jest trochę gorzej, ale to przecież sedan :) Trzeba zawsze doliczyć te 75 cm przy parkowaniu. Poza tym dobre, elektrycznie sterowane lusterka, stosowane w tym modelu wydatnie ułatwiają cofanie i parkowanie.
Nie mam zastrzeżeń Regulacja foteli w kilku płaszczyznach jest bardzo wygodna. Każdy znajdzie odpowiednie ustawienie. Nawet kierowcy powyżej 190 cm mogą dostosować fotel w taki sposób, aby swobodnie i wygodnie prowadzić pojazd. Z tyłu też nikt nigdy nie narzekał więc mniemam, że jest OK :) W końcu to auto posiada ortopedycznie dopasowane fotele.
Całkiem OK. Mam wersje bez klimy i po przejechaniu 4km w aucie mam już saunę :) W ciepłe dni stosuje \"zimny łokieć\" i też nie narzekam :)Ogólnie to klima nie jest dla mnie tak pożądana i konieczna. Niestety trzeba ją serwisować i regularnie odgrzybiać gdyż zbiera się w niej straszny syf, który potem leci nam prosto w twarz :)
Gdy przesiadasz się do MB W202 z Fiata Punto lub Skody Octavia to czujesz się jak w hangarze. Dla użytkowników Mercedesa standard, czyli odpowiednio dużo miejsca do machania rękami i grania w badmintona :) Podróżuje się wygodnie i elegancko nawet przez 300 km. To jest Mercedes-Benz.
W kabinie prawie nic nie słychać. Wyciszenie na odpowiednim poziomie. Przy wyższych obrotach słychać motor, ale dźwięk R5 to przecież poezja i grzechem byłoby od czasu do czasu go nie posłuchać.
Zaskakujące jak na silnik 2500 Diesel i 113 KM. Miasto (zatłoczona Warszawa) wychodzi niecałe 7,3 l. W trasie mój rekord to 5.3 km. Naprawdę nie do uwierzenia dla ludzi którzy posługują się VW (wieśwagen) 1.9 td. ALE TO JEST MERCEDES-BENZ ! ! ! To trzeci z największych plusów tego silnika! Nikt nie wierzy, że tak duży silnik pali tak mało. Nie jeden zakład wygrałem dzięki temu :)
Bardzo dobrze. Za kwotę rzędu 12 000 - 14 000 nie widzę żadnego lepszego auta. Polecam kupno Mercedesa W202 2500 diesel. Napewno będzie to dobry wybór. Części z tego co wiem (bo nie kupowałem:) też są ogólnie dostępne w przystępnej cenie. Niezawodne auto za odpowiednią kwotę.
Od początku zero kłopotów. Wiadomo, że jak ktoś chce kupić to auto za 9 000 to może natrafić na bubel. Nie oczekujmy wiele po niskiej cenie. Lepiej dać kilka tysięcy więcej i mieć pewną furę. MB W202 kupiony w dobrym stanie odpłaci się długim i bezawaryjnym użytkowaniem.
Nie odnotowałem żadnych poważnych usterek. Wymieniam wszystko na czas, leje ON i jadę nawet 300 km bez postoju. Nigdy mnie nie zawiódł, Wożę ze sobą tylko jeden klucz... do koła zapasowego :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 D 113KM 83kW