Ocena kierowcy - Mercedes Klasa C W202 Sedan W202

mietek, 17 lat temu
Silnik 2.5 D 113KM 83kW
Rok produkcji 1998
Mercedes Klasa C W202 Sedan W202 2.5 D 113KM 83kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Ten silnik + automat nie sadziłem ze może to tak dobrze działać. Kto nie wierzy iech się przewiezie.
Układ hamulcowy : szybko się zużywają klocki i tarcze - chyba to wina automatu oraz masy samochodu
Zawieszenie : wybijają się tzw fajki w zawieszeniu i gumowe końcówki przy wachadzach średnio co 50 tys
Inne : Uwaga na dobór opon
Bardzo fajny samochód!
Ten silnik tylko z automatem! Silnik na wyższych obrotach trochę warczy ale mnie to pasuje. Stara konstrukcja ale nie jednego HDi, TDI jest w stanie zmeczyć :). ten silnik jest stworzony na autostrde 170 km/h 3,500 obrotów a kręci do 4,500! Silnik ma ponad 200 tys. ale nie robi to na nim wrażenia wręcz przeciwnie im starszy tym lepszy! Wymieniłem przy 200 tys końcówki wtrysków, większość uszczelek aby go uszczelnić i dostał drugiego życia!
Automat działa bardzo dobrze, biegi zmienia prawie bez szarpnięć. Trzeba pamiętac że to stara konstrukcja dlatego nie 5.
Układ jezdny dobry, komfortowy jak na tą klasę też niczego sobie. Trzeba dobrze wg mnie dobierać do tego samochodu opony bo znacząco wpływa to na układ jezdny.
Widoczność poprawna, plus za automatycznie składane zagłówki dzisiaj jeszcze nie dostepne w wielu nowych samochodach podobnej klasy. Widoczność do tyłu jak to w sedanie.
wszystko po "reką"
Bardzo dobra klimatyzacja. Mam manualną i chyba bym jej nie zamienił na automat Ci którzy jeździli to wiedzą co mówię! Im bardziej ciepło tym ona bardziej jest wydajna. Minus za nagrzewanie sie wnętrza, pewnie to też wina ciemnej tapicerki. Często nalezy wymieniać filtr przeciwpyłkowy bo spada wydajność nawiewu.
Z przodu bardzo komfortowo, fotel bardzo wygodne jak dla mnie wystarczy. Z tyłu średnio. W porównaniu z okularnikiem to ciasnawo. Ale osoby do 180 cm nie powinny marudzić.
Wyciszenie dobre. silnik warczy przy wyższych obrotach jak wspominałem. Ważne opony jak w każdym samochodzie!
Mnie najmniej udało się zejść do 7 L/100 km. Średnio 9-10 pewnie dlatego że duzo jężdzę po mieście! Max 13 litrów zimą. Trzeba pamiętać że w tym samochodzie klimy się nie wyłacza (zalecenia Mercedesa) co oczywiście ma znaczenie.Samochód waży 1550 kg dość dużo. Tyle waży "oko" 300 TD. W zimie właczone podgrzewanie siedzenia też swoej robi. Po za tym mam ciężką prawą nogę. Pamiętajcie że to automat!! W mieście to niestety kosztuje! Części kupuję tylko orginalne! Wbrew pozorom wcale to tak dużo nie kosztuje. Zamienników nie polecam. Nie jest to taniutki samochód jak niektórzy piszą ale kosztuje mnie tyle co standardowy kompakt na rynku.
Szybko traci na wartość wg ubezpieczyciela!
Samochód spijuje się dobrze, na razie nie miałem poważnych kłopotów. Same bierzące eksploatacyjne materiały.
wymiana końcówek wtrysków po 200 tyś (norma) koszt 1000 zł.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 D 113KM 83kW [l/100km]

8,5