Ocena kierowcy - Mercedes Klasa C W202 Sedan W202

bodgun, 12 lat temu
Silnik 2.2 D 95KM 70kW
Rok produkcji 1993
Mercedes Klasa C W202 Sedan W202 2.2 D 95KM 70kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : coż najlepsze lata ma juz za sobą , w kilku miejscach mogą pojawic sie nie wileki ogniska korozji
Mimo swoich wad ,bardzo lubię ten samochód , jest wygodny pali przeciętnie , nie piłuje go na wysokich obrotach bo jest to bez sensu , nie taki jest cel tego samochodu , jak będę chciał sie scigać to kupię samochód z większą mocą. To auto jest do jazdy a nie do ścigania ;)
Można mieć trochę zastrzeżeń co do mocy silnika , gdyż jest jej mało patrząc na samochód ważący 1500 kg . Ale do zwykłej prestiżowej jazdy wystarcza. Ogólnie mówiac silnik bardzo przyjemnie pracuje i jest silny .
skrzynia jak na mój gust działa bardzo precyzyjnie , nie szarpie przy zmianie biegów. Jadąc z większą prędkością ,brakuje trochę 5 -ego przełożenia, silnik osiąga większe obroty i zaczyna być troszkę głośniej. Ale wszystko wybacza się bezawaryjnej skrzyni . Większość awarii automatycznych skrzyń powstaje na skutek złego ich używania , jeżdząc automatem należy zapoznać się z techniką jazdy. Nie problem jest uszkodzić skrzynie , problem powstaje w przypadku jej naprawy :)
Dobrze trzyma sie drogi, zawieszenie miekie , bardzo dobry skręt z racji tylniego napedu.
dobra regulacja fotela kierowcy daje możliwość ustawienia wzorowej widoczności, słupki przedniej szyby nie zasłaniaj nam otoczenia , natomiast widoczność w lusterkach jest bardzo dobra . ogólnie duży plus.
po zakupie auta miałem drobny problem z ogrzewanie , ponieważ , często parowały mi szyby , ale po oczyszczeniu filtra kabinowego z syfu jaki tam sie znajdował , problem jak ręką ujął :)
przestrzeń wystarczajaca dla wygodnej podrózy 4 osób .
samochód bardzo dobrze jest odcięty od odłgosów zewnątrz, a silnik zaczyna byc słychac dopiero na wyższych obrotach , mimo iż jest to diesel.
Wiec tak z góry silnik w tym modelu jest stworzony do ekonomicznej jazdy , w moim przypadku jest to spalanie 7 litrów w trasie i 8-8,5 po miescie , z góry mogę powiedzieć jeżdze z zasady delikatnie , rzadko przeciagam samochód na obrotach , tylko wtedy gdy sytuacja tego wymaga , cóż wyniki sa srednie , ale z uwagi iż mam automatyczna skrzynie biegów trzeba te 0,5 litra doliczyc do spalania , aczkolwiek napewno w manualu o te pol litra mozna zejsc mniej :). Automat daje wygodę z jazdy
Myślę ze stosunek Jakości do ceny w tym przypadku jest bardzo dobry , jeśli dobrze poszukamy możemy znaleźć zadbany egzemplarz za niewielka kwotę . Ja Posiadam wersje Elegance (chromy i drewno ) którego wnętrze bardzo mi się podoba, wygodnie się jeździ i mimo ze ma lat prawie tyle co ja to uważam ze to bardzo dobry samochód :)
na temat nie zawodności można trochę wspomnieć ,lecz poważnych usterek tu nie miałem jeszcze , spalona przednia żarówka :) i zacinajaca się wycieraczka ( tu pomogło troszke smaru i wszystko działa pieknie )
DO poważniejszych usterek można w tym modelu zaliczyć \" Bajkę o pompie Lucasa\" otóż wiele osób wyprawia bardzo fałszywa opinie temu samochodowi z racji iż w silniku 2.2 była montowana pompa wyprodukowana w Francji Lucas. Nie jest to jakaś magiczna pompa wtryskowa , ale ceny napraw przerażają potencjalnych nabywców C-klasy, Zaczynają się one od kwoty :1200 zl za uszczelnienie pompy ( co prawda uszczelki nie sa drogie ale przez głupi mit o Lucasie , pompiarze nabijają ludzi na kasę ) do kilku tys za nówą pompe w salonie mercedesa (za kwote , którą możemy kupić cały samochód;)). Co prawda powstało alternatywne rozwiązanie tego problemu , czyli wstawienie pompy Bosch od Vito 2.3 ,na róznych forach mozna przeczytać o Łukaszu ze sztumskiej wsi który w kilka godzin sie uwija z robotą i liczy sobie okolo 1700 za te usługe , która ma niby gwarantowac posiadaczom spokoj i pewność dojechania do wyznaczonego celu :). Ja osobiscie już myslałem ze bede miał przyjemność z naprawa Lucasa ,gdyż silnik zle pracował i cięzko palił po nocnym postoju , ale na szczescie okazało się to że winną było powietrze w układzie , wymieniłem oringi , podstawe filtra i filtr, podgrzewacz i wszystko wróciło do normy ( koszt naprawy wyniósł mnie okolo 120 zl), przyczyną najprawdopodobniej było delikatne naciecie w podstawie filtra, w miejscu gdzie łaczył sie z uszczelka filtra . Teraz jeżdzi dobrze i sie narazie o pompe nie martwie , delikatnie sie tłusci , ale nie tam ze zaraz cieknie;) lac dobre paliwko i wszystko powinno byc dobrze .

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 D 95KM 70kW [l/100km]

7,5